ZASTAVLJENI KRIMINALCI

Dubrovačka policija spriječila pljačku glavne pošte

03.06.2015 u 15:47

Bionic
Reading

Dubrovačka policija pohvalila se u srijedu da je u akciji 'Bonita' spriječila pljačku glavne dubrovačke pošte, što bi vjerojatno bila jedna od većih pljački u Hrvatskoj jer se zločin navodno trebao odigrati narednih dana, u vrijeme isplate mirovina i plaća.

Načelnik dubrovačko-neretvanske policije Tonći Radobratović kazao je da je cijela akcija započela inicijalnim saznanjima u ožujku ove godine kada je policija doznala da postoji namjera počinjenja oružane pljačke na području juga Hrvatske. U tom trenutku nisu bili poznati nikakvi daljni detalji kriminalnog plana.

'Već krajem ožujka počeli smo s provođenjem akcije 'Bonita', doznali smo kako skupina koju nadziremo preprodaje i kokain te kako je u tom trenutku bilo u tijeku prikupljanje veće količine novca za kupnju veće količine te droge', rekao je Radobratović. Dodao da su krajem prošlog mjeseca došli do saznanja kako je planiranje oružane pljačke glavne poslovnice Hrvatske pošte u Dubrovniku pri kraju te kako se vrlo brzo očekuje izvršenje.

'Utvrdili smo najmanje sedam počinitelja, a četiri su s područja naše županije te su uhićeni, dok za ostala tri još tragamo', istaknuo je Radibratović te dodao kako je u svemu sudjelovao i jedan policijski službenik čija je uloga u cijelom planu bila dojavljivanje lokacija policije pljačkašima u bijegu, kao i sigurno ispraćanje preko granice s Crnom Gorom.

'Pljačkaši su prethodno trebali na predjelu općine Konavle zapaliti odjeću i druge predmete korištene u pljački. Dan izvršenja je trebao biti u narednim danima kada je prema njihovoj procjeni trebalo biti najviše novca u pošti zbog isplata mirovina i drugih davanja', rekao je Radobratović te dodao kako bi počinitelji, u slučaju da kazneno djelo nije spriječeno, teško bili otkriveni.

U policijskim su prostorijama novinari mogli vidjeti i 'dokaze' poput rukavica, 'fantomki', pištolja i streljiva, ručne radio stanice, policijske odore i slično, a gotovo filmski scenarij pljačke izložio je voditelj Odjela kriminaliteta droga Hrvoje Neusidl

'Ovakvo nešto ja ne pamtim da se ikada planiralo na području ove policijske uprave, a vjerojatno da je izvršeno bilo bi riječ o jednoj od najvećih pljački u Hrvatskoj. Početkom ožujka znali smo samo kako jedan naš policijski službenik planira počiniti to kazneno djelo, nismo ništa drugo znali', rekao je Neusidl. Dodao je i da su nesuđeni pljačkaši imali namjeru upotrijebiti vatreno oružje.

'Uloga policijskog službenika nažalost je bila u tome da tijekom svoje službe daje smjerove kretanja policije prema pljačkašima u slučaju da nešto pođe po zlu. On ih je trebao navoditi kako najbrže i najbezbolnije pobjeći iz Dubrovnika, a trebali su bježati prema Crnoj Gori', rekao je Neusidl. Kazao je i da su prošli tjedan prepoznali trenutak kada su dvojica od četvorice uhićenih išli u Zagreb kupiti kokain.

'Znali smo da će finalni čin biti u sljedećim danima, i odlučili smo djelovati. Jedan od četvero uhićenih je djelatnik pošte koji im je u nekoliko navrata snimao prilaze pošti, kao i put od ulaza u poštu do sefa', rekao je Neusidl. Dvojica osumnjičenih, u dobi od 30 i 24 godine, uhićeni su u utorak na dubrovačkom području, a 32-godišnjak i 29-godišnji policijski službenik prošlog četvrtka u Zagrebu. Dan ranije policije policija i je u Zagrebu uhitila skupinu kriminalaca iz Srbije, Crne Gore i BiH koji su navodno također planirali veliku pljačkašku akciju.