NOVA IDEJA IZ MOSTA

Duboki rez Alibegović: Ministri ostaju bez mobitela, kartica, letova...

09.03.2016 u 11:45

Bionic
Reading

Iz Mosta nezavisnih lista objavljeno je kako je njihov prijedlog racionalizacije troškova spreman te da će se na taj način uštedjeti 'deseci milijuna kuna' poreznih obveznika.

'Nakon provedene analize troškova, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović (Most nezavisnih lista) u Vladinu je proceduru uputila prijedlog izmjene Odluke o uvjetima korištenja službenih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja', stoji u njihovoj objavi na Facebooku.

Podsjetimo, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, najavljivao je racionalizaciju u svom ministarstvu, a nedavno je povukao i potez kojim je te najave i potvrdio.

On je naime već ukinuo pravo na službeni automobil zamjenicima, pomoćnicima i šefovima policije te ih je dodijelio policijskim službenicima na terenu.

Radi se o pedesetak vozila više srednje klase, uglavnom marke Opel i Škoda. Po vozilu to znači uštedu od tri do četiri tisuće kuna, odnosno, u konačnici, i do 200.000 kuna.

S druge strane ova najava iz Mosta dolazi nakon što je propao njihov prijedlog izmjene Zakona o beneficijama saborskih zastupnika.

Prema pisanju Večernjeg lista novim pravilima ministri će to pravo imati radnim danima od 6 do 22 sata, a praznicima i vikendom 'isključivo za službene potrebe'. Zamjenici ministara smjet će koristiti službeni auto s vozačem samo za službene potrebe. Analiza je pokazala kako su korisnici državnog proračuna 2013. godine na troškove službenih automobila (lizing, gorivo, servis, osiguranje...) potrošili 405 milijuna kuna. Prostor za uštede postoji, stoga će se upravljanje službenim vozilima detaljnije urediti Smjernicama kojima će biti propisane klase vozila, preporučena kilometraža po godini, ali i ugradnja GPS sustava kako bi se moglo pratiti kako se vozila stvarno koriste u praksi.

Uvode se i limiti na službene mobitele. Primjerice, zamjenici i pomoćnici ministara koji dosad nisu imali limite moći će mjesečno potrošiti 300 kuna, dok će savjetnicima predsjednika Vlade, ravnateljima ureda, agencija i direkcija mjesečni limit biti smanjen sa sadašnjih 400 na samo 75 kuna.

417801,417755 ,417712 ,417540