PROBLEM TELEKOMUNIKACIJA

DSS traži od Vlade zaustavljanje procesa eurointegracija

06.10.2016 u 14:21

Bionic
Reading

Oporbena Demokratska stranka Srbije (DSS) pozvala je u četvrtak srbijansku vladu da zaustavi proces eurointegracija i odbaci uvjetovanje Bruxellesa koje podrazumijeva da Beograd u daljem tijeku pregovora s Prištinom o telekomunikacijama prepusti Kosovu imovinu državne tvrtke Telekom Srbija

'Razgovori u Bruxellesu o tzv. normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od samog početka su u Washingtonu i Bruxellesu kreirani kao proces provođenja modificiranog Ahtisaarijeva plana, kojim se uspostavlja samoproglašena Republika Kosovo kao neovisna država', poručila je u priopćenju DSS.

'Ispostavljanje novih ucjena' EU tijekom tehničkih pregovora Beograda i Prištine je 'očekivana posljedica politike koja ulazak Srbije u EU utvrđuje kao državni prioritet' i 'izbor koji nema alternativu', stajalište je DSS-a, koja u srbijanskom parlamentu, u koaliciji s konzervativnim pokretom Dveri, ima 13 zastupnika od ukupno njih 250.

'Ako se slijede interesi države Srbije, a ne interesi Washingtona i Bruxellesa, odluku nije teško donijeti i ona treba glasiti: 'Srbija odbija ultimatum, ne pristaje biti suučesnik u konstituiranju NATO-mafijaške Republike Kosova, zaustavlja proces eurointegracija i otvara proces redefiniranja odnosa s Europskom unijom', ističe u priopćenju DSS.

Demokratska stranka Srbije ukazuje da je 'u svim ranijim prilikama' kada je premijer Aleksandar Vučić najavljivao teške odluke uslijedilo donošenje odluka koje su "bile štetne po državu i njezine građane".
Šef ureda srbijanske vlade za Kosovo, koji vodi tehničke pregovore s Prištinom u Bruxellesu, Marko Đurić, izjavio je nakon posljednjeg kruga pregovora kako se od Beograda traži da se odrekne tekomunikacijske imovine na Kosovu, rekavši kako je 'uvjeren da Srbija ne može prihvatiti neprincipijelne ultimatume' i da je 'Srbija stavljena pred izbor da ili to prihvati ili nema ništa od eurointegracija i otvaranja poglavlja".

Reagirajući na Đurićevu ocjenu, srbijanski premijer Aleksandar Vučićnajavio je da će uskoro biti donesena odluka o primjeni sporazuma Beograda i Prištine o telekomunikacijama, uz ocjenu da 'razgovori o toj temi teži nego što se izvana čini', ali se ne može reći da je riječ o ultimatumu.

Vučić je ocijenio da takvih uvjeta iz EU za druge kandidate nema, ali je upozorio kako 'u takvim okolnostima' moramo biti svjesni da 'ako ih budemo odbili, neće nam otvoriti poglavlja'.