UMJESTO RASPRODAJE

Državna zemlja u Đakovu u zakup na 20 godina

13.07.2010 u 12:56

Bionic
Reading

Sredinom kolovoza, Grad Đakovo raspisat će natječaj za davanje u zakup više od 4.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na svom području. Kako je na današnjoj konferenciji za tisak najavio gradonačelnik Zoran Vinković, državno zemljište neće se rasprodavati nego poljoprivrednim gospodarstvima dati u dugogodišnje zakupe

'Na taj način spriječit će se brojni prigovori koji su se pojavili kada smo zemlju htjeli prodati', objasnio je Zoran Vinković. Đakovo je, kaže, bilo među prvim gradovima koji su 2002. krenuli s postupkom prodaje državne zemlje, ali stvar je zaustavljena zbog prigovora po komadu zemljišta (kojih je bilo i 80 po komadu).

Država u Đakovu raspolaže s preko 4.000 hektara ravničarske zemlje. Od toga je oko 400 hektara već u postupku povrata imovine bivšim vlasnicima. Grad je predvidio 350 hektara za davanje u vlasništvo Državnoj ergeli lipicanaca, koja istu tu zemlju i sada obrađuje, ali nije njezin vlasnik. Od interesa zajednice proglašeno je oko 250 hektara, i to pretežito uz autocestu i obilaznicu gdje se u budućnosti kani graditi industrijska zona.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva moći će konkurirati za 20-godišnji zakup 3.000 hektara. Najveća površina koju će jedan OPG moći uzeti u zakup je 118 hektara. Sadašnji posjednici neće imati pravo prvenstva nego će svi poljoprivrednici na natječaju imati jednaka prava.

Javni uvid za prijedlog programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem na području Đakova bit će priređen od 28. srpnja do 11. kolovoza, a zadnji dan uvida bit će i javno izlaganje u prostorima DVD Đakovo. Prigovori će se primati u sljedećih osam dana, a nakon toga prijedlog se šalje Ministarstvu poljoprivrede na odobrenje.

Cijena godišnjeg zakupa određuje se prema pravilniku Ministarstva poljoprivrede, i to tako da se jedinična cijena pomnoži s iznosom površine u hektrima.