margareta mađerić

Državna tajnica: Centar nije imao informacije o nasilju u obitelji ubijene djece

25.09.2021 u 16:03

Bionic
Reading

Državna tajnica u ministarstvu obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić rekla je u subotu, vezano za ubojstvo troje djece u zagrebačkom naselju Mlinovi, za što je osumnjičen njihov otac (56), da nadležni Centar za socijalnu skrb nije imao informacije o nasilju u obitelji

"Centar za socijalnu skrb nije imao niti jednu prijavu, kako pojedinaca, majke, ali i bilo kojih drugih tijela koji bi ukazivali na obiteljsko nasilje prema djeci ili prema majci", izjavila je državna tajnica Mađerić na konferenciji za novinare ispred Ministarstva.

Istaknula je kako je riječ o obitelji koja je tijekom 2018. godine bila na obveznom savjetovanju u nadležnom Centru za socijalnu skrb, dodavši da je to standardni postupak za sve obitelji koje se razvode.

Kazala je da su otac i majka djece tada u Centar došli zajednički, te da su se dogovorili da imaju zajedničku roditeljsku skrb nad svoje troje djece.

"Nakon toga nije bilo postupanja Centra za socijalnu skrb. Centar nije mogao postupati jer nisu imali informacije da postoji nasilje", poručila je Mađerić. Ujedno je pozvala građana da, ukoliko imaju bilo kakvu sumnju na nasilje u svom okruženju, to odmah prijave nadležnim institucijama.

Izrazila je i zgražanje nad ubojstvom troje male djece, istaknuvši da je taj čin potpuno neshvatljiv.

"Zgranuti smo ovim strašnim i tragičnim događajem. Potpuno je neshvatljivo ono što se dogodilo, obitelj je mjesto gdje bi djeca trebala biti voljena i zaštićena, a ovdje imamo jednu drugu, prestrašnu situaciju", proučila je Mađerić te izrazila sućut maci i obitelji ubijene djece.

Iz zagrebačke policije ranije danas su izvijestili kako policija nije imala saznanja niti je ikad prije pružena intervencija u obitelji u zagrebačkom naselju Mlinovi, gdje je noćas ubijeno troje malodobne djece, za što je osumnjičen njihov 56-godišnji otac, austrijski državljanin.

U izjavi ispred sjedišta zagrebačke policije Nikolina Grubišić Požar iz Odjela maloljetničke delikvencije PU zagrebačke rekla je kako su dolaskom na mjesto događaja u Mlinovima zatečen muškarac koji je bio narušenog zdravstvenog stanja i troje maloljetne djece koja nisu odavale znakove života.

''Dolaskom liječnika hitne medicinske pomoći potvrđena je smrt djece te da se radi o nasilnoj smrti. Građaninu je pružena liječnika pomoć te je smješten u KB Sestara Milosrednica gdje se nalazi na hospitalizaciji'', rekla je Grubišić Požar, dodavši da je kriminalističko istraživanje u tijeku.

Ujedno je, kao policijska službenica, ali i u svoje osobno ime, kao majka i roditelj, iskazala iskrenu sućut majci djece i članovima šire obitelji. Napomenula je i da će policijskim službenicima, s obzirom da se radi o vrlo traumatičnom događaju, biti pružena stručna pomoć.