SAMO ONA U PLUSU

Državna poduzeća ipak će zapošljavati nove ljude!

25.03.2011 u 18:49

Bionic
Reading

Hrvatska je Vlada danas izmjenom svog zaključka omogućila javnim poduzećima koja uspješno posluju i planiraju investicije da zapošljavaju nove ljude

Vlada je, naime, u svibnju prošle godine posebnim zaključkom obvezala javna poduzeća da smanje broj zaposlenih za oko pet posto. U najvećem dijelu javna su poduzeća to i provela. No, pokrenuli smo niz velikih investicijskih projekata čiji su nositelji upravo javna poduzeća i očekuje se da te investicije donose i zapošljavanje u tim tvrtkama, objasnio je ministar gospodarstva Đuro Popijač.


Stoga je dopunom zaključka omogućeno da poduzeća u potpunom ili većinskom državnom vlasništvu zapošljavaju nove ljude, ako uspješno posluju i investiraju. Vlada je odlukom utvrdila opravdan gospodarski interes Hrvatske da mostarski Aluminij stekne status povlaštenog kupca električne energije. Time se omogućuje da mostarski proizvođač aluminijskih trupaca i blokova, koji su neophodni za rad šibenskog TLM-a, struju iz Hrvatske kupuje kao i povlašteni kupci u Hrvatskoj.

Temeljem te odluke Hrvatska energetska regulatorna agencija (Hera) donijet će potrebne odluke o cijeni električne energije, najavio je Popijač. Vlada je danas uredbom o naknadama za koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina snizila te naknade za eksploataciju energetskih sirovina i to za 60 posto, kazao je Popijač.

Vlada je danas odlučila i da Ivicu Kostelića, pobjednika Svjetskog kupa u skijanju, kao i u slalomu i kombinaciji, nagradi sa sto tisuća kuna za osobito športsko dostignuće. Naime, Svjetski kup u skijanju nije među natjecanjima za koje se nagrada dodjeljuje temeljem posebne uredbe.

Temeljem te uredbe pak petorica osvajača medalja na IPC Svjetskom atletskom prvenstvu, održanom krajem siječnja na Novom Zelandu, njihovi treneri i fizioterapeuti bit će nagrađena s ukupno 546 tisuća kuna.