UPOZORAVA MINISTARSTVO

Državljani brisani iz evidencije prebivališta ne brišu se iz registra birača

23.08.2016 u 12:32

Bionic
Reading

Dok ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić provodi akciju brisanja lažnih prebivališta, to za skorašnje izbore i pravo glasa hrvatskih državljana ne bi trebalo imati nikakve veze, upozorava Ministarstvo uprave

Registar birača, podsjeća Ministarstvo uprave u priopćenju, sastoji se od evidencije birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj i evidencije birača hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Upisivanje u registar birača obavlja se na temelju podataka iz evidencije o državljanstvu, zbirke podataka o prebivalištu i boravištu i evidencije putnih isprava.

'Registar birača kontinuirano se ažurira na način da se iz registra svakodnevno brišu osobe koje su izgubile biračko pravo (smrću ili prestankom državljanstva) te se upisuju osobe koje su stekle biračko pravo (osobe s navršenih 18 godina života odnosno osobe koje su primljene u hrvatsko državljanstvo). Budući da se registar birača temelji i na evidenciji prebivališta, svako brisanje iz evidencije prebivališta u Hrvatskoj dovodi do smanjenja broja birača koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali i istodobnog povećanja broja birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj (tzv. dijaspora)', pojašnjava Ministarstvo uprave.

'Hrvatski državljani koji su brisani iz evidencije prebivališta u Hrvatskoj ne brišu se iz registra birača. Oni svoje biračko pravo mogu ostvariti u statusu birača koji nemaju prebivališta u Hrvatskoj (odnosno mogu glasovati samo za XI. izbornu jedinicu, tzv. dijasporu) temeljem aktivne registracije', stoji u priopćenju.

Stoga je Ministarstvo uprave još jednom pozvalo građane da do 31. kolovoza izvrše pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača, odnosno da podnesu zahtjev za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta. Zahtjevi se, dodaje Ministarstvo, mogu predati osobno u urede državne uprave, poslati poštom ili na e-mail adresu ureda te putem sustava e-građani.