GDJE SE MOŽRE REZATI?

Država platila osam Francuza da obilaze hrvatske bolnice

14.08.2013 u 08:51

Bionic
Reading

Na pitanja je li potrebno u krugu od 50 kilometara imati pet bolnica, jesu li potrebni odjeli koji imaju samo jednog zaposlenog liječnika i može li cijela županija imati samo jednu bolnicu, odgovor će dati francuska agencija koja je dobila zadatak da napravi projekt rekonstrukcije svih bolnica i odjela. Njihova usluga stoji 200.000 eura i plaća se iz zajma Svjetske banke

'Riječ je o projektu koji se financira iz zajma Svjetske banke. Otvoren je natječaj na kojem je posao dobila francuska agencija, koja će za 200.000 eura napraviti kompletnu analizu na osnovi koje ćemo znati koliko je odjela zapravo nepotrebno', doznaje Jutarnji list u Ministarstvu zdravlja.

Nije isključeno ni ukidanje nekih bolnica, odnosno njihova prenamjena. Za točan popis svih promjena u bolnicama koje bi se trebale početi provoditi u rujnu zaduženo je osam francuskih stručnjaka koji su proteklog mjeseca obilazili bolnice.


'Za početak su ih zanimale navike pacijenata, gdje se liječe, odabiru li sami bolnice i zašto, kakva je popunjenost odjela. No, iako je bilo više sastanaka, još ne znamo kakav će biti njihov konačni zaključak', kaže sugovornik iz Ministarstva zdravlja. Smatra da 200.000 eura nije velik novac ako analiza i organiziranje bolnica prema njemu dugoročno donesu uštede.

'Važno je da netko objektivno donese mišljenje', smatraju u Ministarstvu. Francuzi smatraju da bi bolnice trebalo modernizirati, odnosno uskladiti s potrebama pacijenata. Bolesti današnjice uglavnom su kardiovaskularni problemi i tumori pa bi više odjela trebalo biti posvećeno njima. Infektivnih bolesti je manje pa bi broj takvih odjela, primjerice, trebalo smanjiti. Analiza bi trebala odgovoriti i na pitanje kako riješiti dnevne bolnice i stacionare.

Više pročitajte ovdje