HRVATSKA REAKCIJA NA IZRAELSKI NAPAD

'Država mora reagirati iako nije jasno što se dogodilo'

02.06.2010 u 10:31

Bionic
Reading

Dok je svijet i dalje na nogama zbog izraelskog napada na humanitarni konvoj, konačno su reagirali i naše Ministarstvo vanjskih poslova i predsjednik Ivo Josipović

U svom priopćenju Ministarstvo vanjskih poslova žali zbog gubitka ljudskih života i izražava sućut obiteljima stradalih. 'Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske smatra da je potrebno izbjeći bilo kakvu daljnju eskalaciju sukoba te da je o ovom incidentu potrebno provesti istragu u skladu s međunarodnim standardima. Također izražavamo nadu da ovaj incident neće ugroziti upravo obnovljeni mirovni proces na Bliskom istoku te naglašavamo važnost pristupa humanitarne pomoći civilnom stanovništvu u području Gaze', stoji u priopćenju MVPEI-a.

S druge strane, priopćenje predsjednika Josipovića ipak je za mrvicu oštrije. 'Republika Hrvatska izražava duboko žaljenje zbog gubitka ljudskih života i stradanja civila kao posljedice izraelske vojne akcije u međunarodnim vodama protiv konvoja brodova na putu u Gazu. Hrvatska izražava sućut obiteljima stradalih te oštro osuđuje primjenu nasilja. Hrvatska ujedno očekuje da će humanitarna pomoć namijenjena Gazi biti dostavljena na odredište u Gazi, a da će o incidentu biti provedena istraga u skladu s međunarodnim standardima. Hrvatska potiče sve strane uključene u mirovni proces da ulože maksimalan napor na sprečavanju eskalacije napetosti, te podupire nastavak izravnih pregovora u cilju postizanja trajnog rješenja izraelsko-palestinske krize odnosa i uspostave trajnog mira na Bliskom Istoku', piše u Josipovićevom priopćenju.

Iako je predsjednik Josipović još ranije došao u sukob s Vladom oko vanjske politike, ovaj put, čini se, odskakanja u stavovima nisu bila toliko velika. Dapače, oba priopćenja gotovo se podudaraju, osim u dijelu u kojem Josipović osuđuje nasilje.

'Mi zapravo ne znamo kako su reagirali u Ministarstvu i Uredu predsjednika. U prvom slučaju moguće je da su glasnogovornici složili par općenitih fraza i poslali ih van. U drugom slučaju moguće je da su priopćenja pisali u suradnji, a treća je mogućnost da dogovora uopće nije bilo', kazao je profesor na Fakultetu političkih znanosti Ivan Grdešić na naše pitanje radi li se u priopćenjima samo o nijansama ili o velikoj razlici u stavu Ministarstva i Ureda predsjednika.

Ako se pita Grdešića, i Ministarstvo vanjskih poslova i Josipović dobro su reagirali. 'U takvim situacijama država mora reagirati, ali još nije jasno što se točno dogodilo. Pale su žrtve i treba biti oprezan u reakciji', rekao je Grdešić.

Kako predsjednik Josipović i Ministarstvo vanjskih poslova ne izlaze svaki put u javnost s reakcijama na svjetske događaje, Grdešića smo upitali i je li u brzoj i skoro istovremenoj reakciji ulogu odigrala i činjenica da je Hrvatska sada ipak članica NATO-a. 'S obzirom da su žrtve civilne i da se radi o humanitarnom konvoju, mislim da reakcija nije vezana uz NATO. Mi bismo se prije priklonili mišljenju i reakcijama Europske unije nego NATO-a', zaključio je Grdešić