SPEKTAKULARNA KOREOGRAFIJA

Dronovi formirali Betlehemsku zvijezdu iznad zagrebačke katedrale

24.12.2022 u 20:50

Bionic
Reading

Između dva zvonika zagrebačke katedrale u subotu, na Badnju večer, nakratko je zasjala Betlehemska zvijezda, koju su formirali dronovi, a koreograf spektakla je Nikola Koletić

Spektakl nije trajao dugo, ali je oduševio sve koji su se našli kod katedrale i to vidjeli, objavila je večeras Hrvatska televizija (HTV). 'Imamo aplikacije za praćenje satelita koji su točno iznad nas. To su 'Global Navigation' sateliti i nekakvi ostali na koje ćemo se spajati. Pomoću njih ćemo svakih 0,3 sekunde dobivati točan ping, odnosno točnu informaciju gdje se dron nalazi u tom trenutku', izjavio je za HTV pilot roja dronova Tomislav Skupnjak.

Koreografija se prije izvođenja isprobala nekoliko puta, a pripreme za ovu zahtjevnu izvedbu trajale su tjedan dana. 'Svaki put je veliki problem za dron show od kuda poletjeti, jer po pravilu bi dron od drona bi trebao biti odmaknut minimalno dva metra jer zbog nekih vremenskih uvjeta, vjetra, zapuha koji se znaju dogoditi, i svaki vjetar koji puhne pomakne dron u stranu', rekao je Nikola Koletić, koreograf za dronove.

Zagrepčani koji su se našli kod zagrebačke katedrale bili su oduševljeni. 'Vidjeli smo dronove kako su bili u formaciji kvadrata i onda su se dizali u zvijezdu. Jako je bilo lijepo. Prekrasno stvarno, svaka čast na ideji, na svemu', rekli su reporterki HTV-a. I zagrebački pomoćni biskup monsinjor Ivan Šaško svjedočio je nesvakidašnjem prizoru. 'Večeras se spajaju najudaljenija nebeska prostranstva i naše čežnje pohranjene u skrovitosti srca', rekao je pomoćni biskup zagrebački Šaško. 'Sjajna zvijezda donijela je duh Božića i ugrijala srca mnogima, baš kao i u doba Isusova rođenja, kada je pokazala put mudracima', napomenuo je.

'Neka je blagoslovljena Badnja večer svima u Domovini i svima daleko od doma, diljem svijeta', rekao je monsinjor Zlatko Koren u javljanju za središnji Dnevnik HRT-a. Istaknuo je da je Božić moćan događaj, nesvakidašanji događaj, koji iznova progovara svakom čovjeku.