ALARMANTNO U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI

Drava ruši sve rekorde!

06.11.2012 u 11:13

Bionic
Reading

Vrhunac vodenog vala na rijeci Dravi stigao je oko četiri sata ujutro u Hrvatsku i odmah prouzročio velike probleme. Nabujala rijeka prelila se preko zaštitnog kanala na područje mjesta Virje Otok i ugrozila više od 60 kućanstava. Zatvoren je i granični prijelaz prema Ormožu. Proglašeno je izvanredno stanje obrane od poplave, a stanovnicima pomaže više od 70 spasioca

Čak 30-tak kuća u Virje Otoku je pod vodom. U pojedinim kućama je do metar vode, a u nekima 30-tek centimetara. Voda i dalje raste i nastavit će, prema prognozama, rasti još najmanje dva sata. Do izlijevanja je došlo u dužini jednog kilometra nasipa i nezaustavljivo se nastavlja širiti prema kućama. Prve na udaru su pod čak metar vode. Više od 70 spasitelja u ovim trenucima pokušava obuzdati nadiranje vode prema preostalih 30-tak kuća u naselju. Grade se zečji nasipi, a vatrogasci pokušavaju obraniti trafostanicu u selu. Iz Centra za obranu od poplava kažu da će vodeni val do Varaždina stići poslije 10 sati i postoji opasnost od prelijevanja rijeke kod mjesta Pušćine.

Prema podacima Centra za obranu od poplava, protok Drave iznosi 3.277 kubika što se događa jednom u sto godina. U staro se korito prelijeva 2.800 kubika. Uzvodno od Hidroelektrane Varaždin preplavljen je nasip Virje Otok - Brezje zbog čega je u dijelovima tih naselja evakuirano stanovništvo.

Također, postoji bojazan da se Drava izlije i kod naselja Šemovec. Vrhunac vodenog vala koji je noćas stigao na područje Varaždinske županije ima protok od 3.140 metara kubnih u sekundi što je apsolutni rekord. To je za 400-njak metara kubnih u sekundi više nego što je izmjereno sredinom šezdesetih godina kada je djelomično poplavljen Varaždin.

Neprospavana noć

Portal eVarazdin javlja da je oko četiri sata ujutro oglašena uzbuna u mjestu Otok Virje, jer se Drava prelila preko zaštitnog kanala i počela nadirati prema više od 60 obiteljskih kuća koliko ih se nalazi na tom području. Dežurni vatrogasci u pomoć su pozvali sve raspoložive snage, a na terenu je u ovim trenucima više od 70 spasitelja. Proglašene su izvanredne mjere obrane od polave. Svi stanovnici Otoka Virje su budni i na nogama i u suradnji sa spasiocima pokušavaju spasiti svoju imovinu i spriječiti nadiranje vode prema kućama. Evakuacija za sada nije određena, no spasitelji ne isključuju ni tu mogućnost.


Vrhunac vodenog vala na Dravi stigao je iz Slovenije u Hrvatsku nešto nakon četiri sata ujutro i odmah prouzročio velike probleme na slovensko-hrvatskoj granici. Granični prijelaz koji povezuje Virje Otok i Ormož odmah je zatvoren, a uskoro su u izravnu opasnost stigli i stanovnici tog malom mjesta. Voda se naime prelila preko zaštitnog kanala i počela nezaustavljivo nadirati prema više od 60 obiteljskih kuća. Voda i dalje raste!

Srećom, mirno je na području Lovrečan Otoka gdje je stanje ostalo nepromijenjeno u odnosu na navečer.

Na području Varaždinske županije proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave. Iz Centra za obranu od poplava objašnjavaju da proglašenje mjere nije zbog kritičnosti situacije, već kako bi sve nadležne službe bile spremne za izvanredne situacije.

'Ovaj vodeni val bit će velika kušnja, kako za sve službe, tako i za nasipe uz rijeku Dravu. Ne očekujemo probleme, ali oni su uvijek mogući' - poručili su u Centru za obranu od poplava Hrvatskih voda.

Vodostaj Drave kod Osijeka i Dunava kod Batine raste, ali se ne očekuju veći problemi, posebno na Dunavu. Može se očekivati da će se pripremne mjere obrane od poplave za Dravu kod Osijeka proglasiti oko petka, kada bi vodostaj te rijeke mogao biti plus 240.

A Slovenija je pod vodom. Takozvana crvena uzbuna proglašena je za cijelu zemlju. Probleme stvaraju nabujale rijeke Soča, Sava, Sava Bohinjka te Drava. Mnoge su ceste zatvorene pa je pristup nekim mjestima otežan. Pojedina sela već su evakuirana. U posljednjih 50 godina ne pamti se ovako golem protok vode u koritu Drave.