SPORNA KAZNENA PRIJAVA?

Dramatičan sastanak policije i DORH-a zbog šefice Porezne

27.04.2014 u 10:41

Bionic
Reading

Odluci o podizanju kaznene prijave protiv pomoćnice ministra financija Slavka Linića i ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec prethodio je dramatični sastanak dužnosnika DORH-a i policije

Policija, kako doznaje Jutarnji list, imala je ozbiljnih zamjerki na sadržaj nacrta kaznene prijave koju je sastavio DORH i, u jednom trenutku, čak odbila podići kaznenu prijavu.

Nitko, zasad, od uključenih strana, dakle DORH-a i Ministarstva unutarnjih poslova , ne želi komentirati što se zapravo događalo na tim koordinacijskim sastancima u Zagrebu te zbog čega je policija bila, najblaže rečeno, rezervirana prema zahtjevu ljudi iz Državnog odvjetništva.


Podsjetimo, ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec kazneno je prijavljena u proširenju istrage protiv bivše šefice porezne ispostave u Osijeku, Ružice Kovačević, ranije osumnjičene da je stopiranjem ovrhe nad jednom osječkom tvrtkom, proračun oštetila za najmanje 11,8 milijuna kuna.

Riječ je o slučaju tzv. policijskog Uskoka pa u Ravnateljstvu policije nisu davali nikakve službene komentare. U subotnjem izdanju 'Jutarnji list' je objavio da je prijava podnesena zbog kaznenog djela trgovanja utjecajem.

Pozivajući se na neslužbene izvore 'Jutarnji list' ističe kako je ravnateljica Porezne uprave Čavlović Smiljanec navodno instruirala šeficu porezne ispostave u Osijeku, i od nje tražila da ne ovrši Osječku ljevaonicu željeza (OLT) zbog duga od 11 milijuna kuna.

Bivšoj glavnoj osječkoj poreznici, Ružici Kovačević, u ožujku je određen istražni zatvor upravo zbog sumnje da je mjesecima stopirala naplatu poreznog duga OLT-u, tvrtki u vlasništvu Željka Biloša.

Uskok je ranije objavio da je toj tvrtki tako omogućeno da, sve do predstečajne nagodbe u svibnju 2013. nesmetano posluje preko svojih računa. Na taj način nije ovršeno 10,5 milijuna kuna, a državni proračun oštećen je za najmanje 11,88 milijuna kuna, objavio je Uskok početkom ožujka.

Više pročitajte ovdje