LICENCE PODIJELJENE

Dragovoljcima 'zeleno', Šibenik u treću ligu

22.05.2013 u 15:30

Bionic
Reading

Iako se već danima špekuliralo, u srijedu je i službeno objavljena lista klubova koji su dobili licencu za igranje u Prvoj odnosno Drugoj nogometnoj ligi. Najgore je zasad prošao Đibenik, koji će zbog nepodmiranih tekućih dugovanja preseliti u treći razred. 'Visi' i zaprešički Inter jer bodovno mu je ugrožen prvoligaški status dok bi, unatoč dugovanjima, ali otprije desetak godina, Hrvatski dragovoljac mogao među prvoligaše

U Hrvatskom nogometnom savezu odrađena je i službena 'presica' na kojoj su prezentirani podaci Komisije za žalbe a vezane uz licenciranje za sezonu 2013/14., na čelu s izvršnim predsjednikom Damirom Vrbanovićem, predsjednikom Žalbenog tijela za licenciranje Brankom Tomaškovićem i voditeljicom Odjela za licenciranje Ivančicom Sudac.

Pa su tako Zadar, Hrvatski dragovoljac i Cibalia dobili licence za iduću sezonu, dok je Šibenik zbog dugova prema igračima ostao bez iste te će sljedeće sezone nastupati u trećoj ligi.

Ukupno je izdano 14 licenci za prvu ligu (Cibalia, Dinamo, Hajduk, Hrvatski dragovoljac, Inter Zaprešić, Istra, Lokomotiva, Lučko, Osijek, Rijeka, Slaven Belupo, Split, Zadar, Zagreb), koja broji deset klubova iduće sezone, te 10 Uefa licenci.

'Ako bi proces preoblikovanja bio signal da ne moraš ništa plaćati, onda bi to preoblikovanje moglo iz kruga u krug, trajati pet godina, a dugovi bi se samo gomilali. Ako je neki klub pokrenuo proces preoblikovanja nakon rješenja Ministarstva sporta, on i dalje mora plaćati svoje tekuće obveze', pojasnio je Damir Vrbanović situaciju u NK Šibeniku te nastavio.

'Kod Šibenika je riječ o obvezama prema drugom nogometnim klubovima, naknada za treniranje i solidarni doprinosi, obveze prema zaposlenicima, dakle njihove plaće i doprinosi iz plaća, te transferi'.

Kako je rekao prvi operativac HNS-a, licenciranje je dobrodošlo, kao inventura.

'Klubovi su tek sada shvatili ozbiljnost licenciranja, no zadovolji smo inventurom hrvatskog nogometa. Licenciranje je zamisao Uefe zbog sređivanja situacije i to su prihvatile sve zemlje članice. Rezultati su više nego pozitivni, mi smo ove godine imali najbolju situaciju u zadnjih deset godina. Prije su to neki omalovažavali, ali kada im je licenca uskraćena nije im više bilo toliko smiješno. Nikad toliko licencija nije izdano, a to očito znači da se klubovi popravljaju', zaključio je Vrbanović

Sada je jasno da će na kraju ove sezone iz Prve lige ispasti tri nogometna kluba, budući da će u novoj sezoni Prva liga imati dva kluba manje, odnosno 10 klubova. Po plasmanu iz Prve lige ispadaju Zagreb i Cibalia, a treći putnik bit će Inter Zaprešić ili Zadar.

U posljednjem prvenstvenom kolu u nedjelju, 26. svibnja, sastaju se Zadar - Split, te Inter Zaprešić - Slaven Belupo, a matematika nam govori da je Zadru dovoljan bod u susretu protiv Splita da bi izborio opstanak u Prvoj ligi.