OTROVNI KOVAČ:

'Drago mi je da u SDP-u cijene stručnjaka Šeksa'

07.10.2014 u 11:34

Bionic
Reading

Uskoro bi trebao biti objavljen konačan broj potpisa prikupljenih za referendum o promjeni izbornog zakonodavstva. Inicijativa U ime obitelji još je jučer izvijestila da je prikupila više od 350.000 potpisa. Gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog', pravni savjetnik inicijative Krešimir Planinić izjavio je da imaju dovoljan broj potpisa

'Prikupljeno je više od 350.000 potpisa. Konačni podaci bit će objavljeni za nekoliko dana. Vjerujemo da smo iznad 374.000 prikupljenih potpisa, a to znači da građani traže promjene, drugačije izbore i predstavnike', rekao je Planinić

Ministar uprave Arsen Bauk jučer je pak podsjetio kako u Ustavu stoji da će se referendum raspisati ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj, a birači su svi punoljetni hrvatski državljani. 'Prema stajalištu saborskog Odbora za Ustav, dok mu je na čelu bio Vladimir Šeks, i Ustavnog suda, potrebno je 452.613 potpisa jer se računa i dijaspora. Ako bude prijepora o broju potpisa, razriješit će ih Ustavni sud', kazao Bauk.

Drugi gost emisije, član Predsjedništva HDZ-a Milan Kovač, zadovoljan je time što je 'Bauk imao potrebu spomenuti da je na čelu Odbora za Ustav bio Šeks'.

'Za njih to puno znači. Drago mi je da cijene stručnjaka Šeksa. Prema tome, to koliko treba potpisa odredit će Ustavni sud, kao i zadnji put', rekao je Kovač, slažući se s mišljenjem da u popis birača budu uključeni i glasovi dijaspore. 'Treba nam konsenzus oko tako važnih pitanja kao što je izborni zakon. Vrlo skoro ćemo objaviti inicijativu HDZ-a o tome kakav izborni zakon želimo', dodao je Kovač.

Planinić se ne slaže s tim. 'Potpisi se prikupljaju u Hrvatskoj i ne mogu se prikupljati izvan zemlje. Očito se varira brojkama kako komu odgovara, očito ne postoji politička volja i očito se želi onemogućiti referendume. Već je ovaj broj od 374.000 iznimno visok: u Švicarskoj je primjerice za raspisivanje referenduma potrebno prikupiti 50.000 potpisa, i to u mjesec dana', odgovorio je Planinić.

Josip Kregar, predsjednik Odbora za pravosuđe, član Odbora za zakonodavstvo i član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora, istaknuo je kako je referendum sredstvo koje se iznimno koristi. 'Ne treba izmišljati ništa novo, a 10 posto potpisa je onoliko koliko je bilo potrebno do sada. Ne smijemo mijenjati definiciju izbornog popisa birača. No umjesto pitanja što se želi mijenjati bavimo se brojkom - time koliko je potrebno potpisa', rekao je Kregar.

Na pitanje što ako Sabor utvrdi da nema dovoljno potpisa, pravni savjetnik inicijative U ime obitelji odgovorio je da će se otvoriti brojna pitanja. 'Svaka zemlja u kojoj se takvo što dogodi, dakle propadanje tolikog broja glasova, trebala bi se zapitati što joj valja mijenjati', zaključio je Planinić.