KUNE POREZNIH OBVEZNIKA

Doznajte koliko ministarstva troše na svećenike

26.09.2012 u 12:16

Bionic
Reading

Konferencija pod nazivom 'Informacijama do demokracije', koju u petak u Hrvatskom saboru povodom obilježavanja Međunarodnog dana na pristup informacijama organizira GONG, donijet će nove spoznaje koje su aktivisti te nevladine udruge prikupili prateći primjenu Zakona o pravu na pristup informacijama, odnosno podizanju standarda transparentnosti te proaktivnoj objavi informacija tijela javne vlasti. GONG je tportalu ustupio odgovore tijela javne vlasti o informacijama o financiranju Crkve

Pravo na pristup informacijama nije samo temeljno ljudsko pravo, nego i jedan od osnovnih uvjeta demokratizacije društva na putu prema otvorenosti, javnosti i transparentnosti djelovanja javne vlasti i, samim tim, suzbijanja koruptivnog ponašanja. GONG, kao jedna od vodećih nevladinih organizacija u Hrvatskoj, dugo godina prati ostvarivanje prava na pristup informacijama i poteškoće na koje nailaze pravne i fizičke osobe koje pokušavaju ostvariti to pravo.

Ovih će dana aktivisti GONG-a predstaviti svoje sedmo izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama, odnosno ukazati na problematične slučajeve odbijanja davanja informacije, uglavnom zbog poslovne tajne ili klasificiranih podataka.

Među financijskim informacijama tijela javne vlasti u fokusu zanimanja GONG-ovaca našlo se i financiranje Katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica, ukupan broj ustanova Crkve te aktivnosti dušobrižništva u raznim državnim ustanovama. Svi podaci, kako je to logično, normalno i poželjno, trebaju biti javni, pa je GONG i imao, više-manje, uspjeha u potrazi za njima.

Doznali su tako u Ministarstvu obrane da u Vojnom ordinarijatu djeluje pet svećenika te 15 djelatnika na drugim dužnostima, dok je u Oružanim snagama RH raspoređeno 16 svećenika – vojnih kapelana koji skrbe za dušobrižništvo. MORH je u 2012. godini za materijalne rashode Vojnog ordinarijata planirao pet milijuna kuna

Kad je MUP u pitanju, oni u stalnom radnom odnosu imaju zaposleno pet policijskih kapelana za koje se ukupno izdvaja oko 770.000 kuna godišnje. Još je pet svećenika u povremenoj službi te se za njih izdvaja dodatnih 290.000 kuna. Dok je u prošloj godini MUP doznačio pola milijuna kuna Vojnom ordinarijatu, ove je godine taj iznos umanjen za 30 posto.

Ministarstvo zdravlja potvrdilo je kako je za dušobrižništvo vjernika u bolnicama i lječilištima, odnosno za materijalno uzdržavanje klera koji o njima brine, prošle godine platilo 768.000 kuna. Ove je godine za duhovnu pomoć u bolnicama osigurano neznatno više novca.

Iako Ministarstvo socijalne politike i mladih u domovima za stare i nemoćne, domovima za psihički bolesne odrasle osobe te ustanovama za osobe s tjelesnim, intelektualnim i osjetilnim oštećenjima nema stalno angažirane svećenike, nego o dušobrižništvu brinu svećenici, župnici ili misionari koji obilaze vjernike ili služe mise, i taj Vladin resor izdvaja određena sredstva za tu namjenu. Ove je godine planirano 860.000 kuna za skrb o duhovnom dobru vjernika.

Nisu u GONG-u, doduše, imali baš puno sreće u korespondenciji s Ministarstvom pravosuđa, a djelomično niti s Ministarstvom uprave. Na upit o oblicima dušobrižništva vjernika u zatvorima i kaznionicama, odgovoreno im je kako je to u nadležnosti upravitelja tih ustanova, o novcu koji je potreban za materijalno uzdržavanje klera GONG su uputili na Vladu, dok su o tome koliko je ustanova Katoličke crkve u Sudskom registru ustanova 'lopticu prebacili' na kolege iz Ministarstva uprave.

Taj je Vladin resor, pak, odgovorio kako su u evidenciji pravnih osoba Katoličke crkve u Hrvatskoj upisane 2.022 ustanove, no nije bilo odgovora na upit o tome za koliko je udruga Crkva bila osnivač ili suosnivač, jer o tome ne posjeduju informacije.

Na kraju, hrvatska Vlada dostavila je podatke o sredstvima iz proračunskih zaliha koja su u protekloj godini odobrena za potrebe vjerskih zajednica, a riječ je o 11,2 milijuna kuna osiguranih za različite namjene. Najviše je dobila HBK, čak 7,9 milijuna kuna, i to za potrebe refundiranja dijela troškova organizacije posjeta Svetog Oca Benedikta XVI. Hrvatskoj

Vladina Komisija za odnose s vjerskim zajednicama predočila je GONG-u i popis ugovora koje je Republike Hrvatska sklopila sa svim vjerskim zajednicama, točnije o pitanjima od zajedničkog interesa sa Svetom Stolicom, te još 16 crkava i vjerskih zajednica. Među njima su, dakle, četiri ugovora s Vatikanom te još sedam ugovora s ostalim crkvama i vjerskim zajednicama.

Glavne slučajeve koji se odnose na ugovore tijela javne vlasti s privatnim osobama, informacije vezane za koncesije i financijske transakcije tijela javne vlasti GONG će predstaviti na svojoj konferenciji u petak. Tom će prilikom biti predočena i iskustva o pravu na pristup informacijama i transparentnosti vlasti u Velikoj Britaniji, Sloveniji i Srbiji.