NA PUT SA ZIMSKOM OPREMOM

Doznajte kakav će biti vikend i gdje se očekuje snijeg

02.12.2017 u 07:44

Bionic
Reading

Subota će u većini zemlje biti uglavnom sunčana i bez oborina, no u nedjelju će zahladiti te će doći do pogoršanja vremena. Na jadranu se očekuje kiša i olujna bura, u gorju i dalmatinskom zaleđu može pasti i snijeg. Ostatk tjedna biti će hladan, a nove oborine na kontinentu se očekuju u utorak

Subota će u većini krajeva barem djelomice biti  sunčana i bez oborina. Oblačnije će biti u Gorskom kotaru i Lici gdje je moguć i slab snijeg, te mjestimice u Dalmaciji gdje će biti kiše, uglavnom na jugu. Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. U Dalmaciji će puhati umjerena, a na sjevernom Jadranu jaka i ponegdje olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura na kopnu od 0 do 5, na Jadranu između 8 i 13 °C.

U nedjelju će u  većini krajeva biti promjenljivo do pretežno oblačno. U Dalmaciji uz povremeno više oblaka mjestimice malo kiše, a u Slavoniji i gorju ponegdje malo snijega. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu jaka i olujna bura krajem dana u slabljenju. Najniža jutarnja temperatura od -7 do -2, na Jadranu između 2 i 7 °C. Najviša dnevna od -1 do 4, na Jadranu između 7 i 12 °C.

Visine snijega

U subotu ujutro na Zavižanu je izmjereno 61 cm snijega. Na Sljemenu je 37, a isto je i u Parg-Čabru. U Delnicama je 20 sm, a u Ogulinu 11 cm snijega.

Na zagrebačkom području nedjelja će biti oblačna uz sunčana razdoblja i suha. Najniža jutarnja temperatura od -4 do -1, a najviša dnevna između 3 i 5 °C. Slično vrijeme biti će cijeli slijedeći tjedan, osim utorka kada se očekuje prolazno pogoršanje vrermena uz oborine, možda i snijegom. U četvertak i petak stiže zatopljenje, dvnevne temperature rast će do 12 stupnjeva, a i jutra će biti iznad nule. 

Vremenska prognoza Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

U Slavoniji je vjerojatnost za snijeg u nedjelju veća. U tom dijelu Hrvatske vikend će biti hladniji nego u ostatku zemlje, dnevni maksimum tek će ponegdje prelazili nulu. U nedjelju tijekom dana velika je vjerojatnost snijega. U ponedjeljak će u Slavoniji temepratura zraka još pasti pa se tako očekuje najniža dnevna oko minus sedam, a najviša nula. Ostatak tjedna biti će sunčan uz umjerenu naoblaku uz postupan rast temperature. 

Snijeg u Gorskom kotaru Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Edi Prodan/Novi list

Na splitskom području vikend će proteči uz umjerenu naoblaku, u subot s maksimalnom dnevnom temperaturom do deset °C. U nedjelju zahlađenje uz kišu, u zaleđu je moguć snijeg. Past će i temperatura pa maksimalne vrijednosti u nedjelju neće prelaziti četiri °C. Ostatak tjedna biti će sunčan, uz rast temperature. Do četvrtka će jutra još biti hladna, a nakon toga postupno će rasti.

Na riječkom području vikend će biti sunčan uz umjerenu naoblaku, posebno u Gorskom Kotaru. Vjerojatnost za oborine je mala. Maksimalne temeperature zraka neće prelaziti četiri °C. U Gorskom Kotaru u subotu je moguć slab snijeg. Maksimalna temperatura zraka biti će između minus pet i minus sedam °C. Do četvrtka će na riječkom području biti sunčano uz povremenu naoblaku uz najviše dnevn temperature do 11 °C.. U četvrtak stiže pogoršanje, pa se očekuje malo kiše, no kiša će obilno padati u petak.

Stanje na cestama

Samo za osobna vozila, zbog jakog vjetra, otvorene su:

A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica. Obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca i Zatona Obrovačkog (DC50 i DC27);

A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice. Obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar (DC3);

Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8)

Na autocesti A7 Draga-Šmrika, Krčkom mostu i dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a od Novog Vinodolskog do Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac, zbog opasnosti od naleta na životinju na 84. km, između čvorova Križ i Popovača, vozi se uz ograničenje brzine.

Stara cesta kroz Gorski kotar (DC3), državna cesta DC1 i Paški most otvoreni su za sve skupine vozila.

Kolnici su mokri i skliski u Gorskom kotaru i Lici, vlažni mjestimice u Istri, središnjoj Hrvatskoj i Dalmaciji. Mogući su odroni te poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

HAK vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu u Lici na:

ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac,

županijskim i lokalnim cestama na području Donjeg Lapca.

Za sav promet zatvorene su ceste (zbog radova):

DC75 u Karigadoru, Taru i na dionici Vodnjan – Pula;

DC46 Đakovo-Budrovci;

DC206 Hum na Sutli-Kostel;

DC300 Umag-Finida (radovi na kružnom raskrižju Marketi u Umagu);

DC502 Smilčić-Pridraga.

Zbog vode na kolniku zatvorene su ceste:

DC36 Gradec Pokupski-Koritinja (izlijevanje rijeke Kupe). Obilazak Pisarovina-Selsko Brdo-Pokupsko;

ŽC3156 Žažina-Mala Gorica (na makadamskom dijelu ceste);

Gornji Kosinj-Bakovac,

Smiljan-Rosulje,

Gornja Ploča-Kik,

Žabica-Lički Novi,

Donja Kaniža-Lički Novi,

Podoštra-Lički Novi,

Podastrana-Donje Pazarište

ŽC3055 u mjestu Rude (zbog izlijevanja potoka Gradna).

ŽC5144 Šušanj-Štirovača.

Dana 2. prosinca od 17:00 do 17:30 sati na državnoj cesti DC1 u Jastrebarskom od Ulice Franje Tuđmana br. 30 do Strossmayerovog trga vozit će se uz privremenu regulaciju prometa povodom otvaranja manifestacije 'Advent u Jaski'. U vrijeme prolaska povorke promet će se propuštati naizmjence, jednim trakom, uz regulaciju prometne policije.

Zbog razminiranja svakodnevno od 8 do 16 sati prekida se promet na:

županijskoj cesti ŽC5113 Križpolje-Glibodol-Lička Jasenica;

LC59103 u naselju Oraovac. Vozila se propuštaju svaki puni sat po 15 minuta.

Na državnoj cesti D32 kod mjesta Smrečje (kod Čabra) zbog klizišta se vozi jednim trakom, uz regulaciju prometa semaforima. Na Jadranskoj magistrali kod Ploča (DC8) vozi se jednim trakom, zbog odrona.

Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama:

DC1 na dionicama Točak-Hrvatski Blagaj; Prevjes-Kravlja Draga i kod križanja s DC59 u Oćestovu, u mjestu Mihaljekov Jarek;

DC2 u Vukovaru, u Ulici Priljevo;

Jadranskoj magistrali (DC8) u mjestima Slano, Murvica Gornja, Marina, u mjestu Klek, na mostu Bistrina te između Dubrovnika i Cavtata kod skretanja za Dubac;

DC27 na mostu Obrovac i u naseljima Budak i Stankovci;

DC66 Pula-Most Raša u naselju Marčana;

DC206 Valentinovo-Krapina.