DALMATIA TOWER

Doznajemo: Konačno je sve čisto, otvara se najveći neboder u Hrvatskoj!

19.04.2023 u 15:36

Bionic
Reading

Dalmatia Tower u Splitu, najviši neboder u Hrvatskoj, oko čije su se navodne nelegalnosti mjesecima sporili gradska vlast i investitor Josip Komar, u utorak je dobio potrebne izmjene građevinske dozvole, potvrđeno je tportalu

Time postaje izvjesno da će 135-metarski toranj s hotelom Marriott i uredskim prostorima nekoliko IT kompanija započeti s radom tijekom svibnja.

Dokument nazvan 'rješenje o izmjeni i dopuni rješenja za građenje' u utorak je izdao Upravni odjel za urbanizam Grada Splita, dakle sama gradska administracija koja u ovom slučaju postupa potpuno neovisno čak i o gradonačelniku Ivici Puljku. U postupku izdavanja odbili su i zahtjev Grada Splita da dobije uvid u spis jer, kako je obrazloženo, izmjenama dozvole ne mijenjaju se veličina građevine, veličina i oblik parcele i slično.

Dozvola za najviši neboder u državi izdana je nakon što su Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević mjesecima tvrdili da je njegovo nadgrađe, gdje su smješteni klima-uređaji, instalacije i drugi servisni sadržaji, veće od dozvoljenog, pa je gradska vlast odbila odobriti zadnju izmjenu građevinske dozvole te je tvrdila da je za to potreban poseban zaključak gradonačelnika Puljka, jer je došlo do izmjena u odnosu na prethodno prihvaćene projekte.

Takvo rješenje Grada Splita poništilo je Ministarstvo prostornog uređenja, pa je postupak pokrenut ispočetka.

Dalmatia Tower Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nikoal Radovani/Westgate Group

Nakon toga, kako je tportal nedavno pisao, stručne službe iz same gradske uprave izdale su dokument prema kojemu je ovaj neboder ipak izgrađen u skladu s Generalnim urbanističkim planom (GUP) te u skladu s lokacijskim uvjetima - što zapravo znači da mu za izdavanje zadnje građevinske dozvole više nije potrebno posebno odobrenje gradonačelnika Puljka.

Sada slijedi petnaestodnevni rok za žalbe i, kako se neslužbeno može doznati, to će učiniti upravo - Grad Split. No o žalbi potom odlučuje Ministarstvo prostornog uređenja, na osnovi čijeg naloga je izmjena dozvole zapravo i izdana, pa je malo vjerojatno da će doći do većeg obrata.

Investitoru potom slijede tek tehnički pregled dovršene zgrade i njeno otvaranje.