'DOMOLJUB' KOD MOSKVE

Dovršena katedrala Kristova uskrsnuća s mozaicima Putina i Staljina

27.04.2020 u 15:18

Bionic
Reading

Rusija je finalizirala izgradnju goleme pravoslavne katedrale ukrašene mozaicima koji prikazuju među ostalima Vladimira Putina i Josifa Staljina, a koja je bila planirana u povodu obilježavanja 75. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom.

Smještena na području vojnog parka "Domoljub" nedaleko od Moskve, vojna katedrala Kristova uskrsnuća panteon je posvećen slavi ruskih čelnika, čiji je likovi ukrašavaju zajedno s onima Boga, Blažene Djevice Marije i raznih svetaca.

Osim pobjede bivšeg SSSR-a u Drugom svjetskom ratu, katedrala slavi i druge „vojne uspjehe ruskog naroda” među kojima je aneksija Krima 2014., ističe rusko ministarstvo obrane.

Katedrala je visoka gotovo 100 metara i ima šest pozlaćenih kupola. Treća je najveća pravoslavna crkva u zemlji, rekao je glasnogovornik ministarstva.

U njezinom središnjem dijelu nalazi se niz mozaika u boji koji prikazuju, među ostalima, lica bivšeg vođe Josifa Staljina, predsjednika Vladimira Putina i drugih visokih ruskih dužnosnika među kojima su ministar obrane Sergej Šojgu, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i predsjednik Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev.

Na jednom mozaiku ispisan je slogan „Krim je naš!”, koji se često koristi od aneksije tog područja 2014.

Zvonik je visok 75 metara, u povodu 75. godina pobjede nad nacistima, a u stepenice katedrale ugrađeni su dijelovi rastopljenih njemačkih tenkova i zrakoplova.

  • +8
Katedrala Kristova uskrsnuća kod Moskve Izvor: EPA / Autor: Vadim Savitsky

Katedrala je morala biti dovršena do 9. svibnja, no tradicionalna vojna parada na Crvenom trgu odgođena je za poslije zbog pandemije koronavirusa.

Povjesničar Sergej Briun kritizirao je projekt, ocijenivši u osvrtu za list Vedomosti da je riječ o „parodiji povijesti ruske države” i upozorivši na paradoks postavljanja u katedralu Staljinova portreta jer je on progonio svećenike dok je bio na vlasti.

Ruska Pravoslavna Crkva ističe međutim da je vodio zemlju u vrijeme pobjede nad Trećim Reichom.