KONAČNO PRESUDILI

DORH odbacio kaznenu prijavu: Pjesma 'Lijepa naša haubico' je satira

24.02.2017 u 11:34

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu HSP-a protiv tjednika Novosti navodeći da je sloboda mišljenja i izražavanja zajamčena Ustavom RH i pozivajući se na praksu Europskog suda za ljudska prava, pišu Novosti

Rješenjem od 10. veljače ove godine Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu protiv tjednika Novosti, njegovih urednika, novinara i izdavača, koju je Hrvatska stranka prava podnijela zbog objave pjesme 'Lijepa naša haubico' u kolovozu 2015. godine, pišu Novosti.

Prijava je odbačena s obrazloženjem da je riječ o satiričnom tekstu koji predstavlja oblik slobode mišljenja i izražavanja zajamčene Ustavom RH. Predsjednik HSP-a Daniel Srb u kaznenoj je prijavi tvrdio da su Novosti počinile djelo iz članka 349. Kaznenog zakona, jer su 'izvrgnule ruglu i prijeziru tekst himne Republike Hrvatske'.

Županijska državna odvjetnica Sani Ljubičić u obrazloženju navodi da su u postupku bili provedeni izvidi kaznenih djela, u okviru kojih je obavljen obavijesni razgovor s autorom pjesme Nikolom Bajtom, tadašnjim novinarom, a današnjim glavnim urednikom Novosti.

'Sporni tekst predstavlja oblik slobode izražavanja, zajamčene člankom 38. Ustava Republike Hrvatske, po kojem se jamči sloboda mišljenja i izražavanja misli. Pritom, potrebno je voditi računa da prihvaćeni standardi slobode izražavanja u demokratskom društvu podrazumijevaju iznošenje i onih informacija i stavova koji nisu općeprihvaćeni. Slijedom navedenog, sagledavajući sve okolnosti prijavljenog događaja, informativnu izjavu novinara Nikole Bajte, kontekst objave spornog satiričkog teksta, kao i provodeći test razmjernosti sukladno praksi Europskog suda za ljudska prava, valja zaključiti da u konkretnom slučaju objavom predmetnog teksta nisu ostvareni elementi prijavljenog kaznenog djela, niti bilo kojeg drugog kaznenog djela za koje se postupak provodi po službenoj dužnosti', navodi se u obrazloženju Županijskog državnog odvjetništva.