VIŠEMILIJUNSKI PROPUST

DORH istražuje slučaj 'zaboravljivog tužitelja'

27.05.2014 u 16:18

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Puli naložilo je pregled rada zamjenika općinskog državnog odvjetnika Vlada Šćura, nakon što su mediji objavili da je općinsko državno odvjetništvo u Puli propustilo pokrenuti istražni zahtjev protiv propale riječke aviokompanije Air Adriatic zbog čega su oštećene tvrtke protiv Hrvatske podnijele imovinsko-pravni zahtjev težak 22 milijuna kuna.

Pregled rada zamjenika općinskog državnog odvjetnika naložila je vršiteljica dužnosti županijskog državnog odvjetnika u Puli nakon što su u medijima objavljeni članci pod naslovima 'Zaboravljivi državni odvjetnik koštat će državu 22 mil. kuna' i 'Vlado Šćur je kasno shvatio da je učinio propust'.

Nakon obavljenog pregleda rada bit će donijeta odluka o eventualnoj odgovornosti zamjenika općinskog državnog odvjetnika, navelo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama.

Riječki Novi list objavio je nedavno da je pulsko općinsko tužiteljstvo propustilo pokrenuti istražni zahtjev za kazneno djelo prijevare protiv riječke aviokompanije Air Adriatic i odgovorne osobe Deana Čabrića zbog čega su oštećene tvrtke ICC Economy Petrović i Aviation Personal Service u vlasništvu Slavka Petrovića i Boška Vujinovića protiv Hrvatske podnijele imovinsko-pravni zahtjev na iznos od 22 milijuna kuna.

Vujinović i Petrović, po pisanju Novog lista, smatraju da je Vlado Šćur propuštanjem pokretanja istražnog postupka protiv Deana Čabrića počinio kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti, zbog čega su protiv njega DORH-u podnijeli kaznenu prijavu, a podnijeli su i prijavu za počinjena stegovna djela.

Budući da je u međuvremenu u zastaru otišlo kazneno djelo prevare, za koju su Vujinović i Petrović teretili Deana Čabrića i njegovu zrakoplovnu tvrtku, oni su protiv Republike Hrvatske podnijeli imovinsko-pravni zahtjev na iznos od 22 milijuna kuna, za koliko ih je, smatraju, Čabrić prevario od 2002. do 2006.

Novi list navodi da je Šćur u dopisu Vujinoviću i Petroviću priznao da je počinio propust i da u trenutku pisanja istražnog zahtjeva nije bio svjestan dijela prijave koji se odnosio na prevaru.