NEPRAVOMOĆNO OSLOBOĐEN

DORH će se žaliti na presudu 'zagrebačkom bombašu'

18.03.2015 u 14:47

Bionic
Reading

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u srijedu je najavilo žalbu na presudu kojom je dan ranije Vojislav Blažević oslobođen optužbe da je početkom 2013. podmetnuo dvije bombe u zapadnom dijelu Zagreba, pri čemu su ugroženi životi desetak osoba

Blažević, kojega su mediji prozvali 'zagrebačkim bombašem' nepravomoćno je oslobođen tih optužbi na Općinskom kaznenom sudu, koji je utvrdio da dokazi nisu pokazali vezu između okrivljenog i dviju eksplozija – prve na željezničkoj pruzi u Susedgradu i druge na autobusnom stajalištu kod križanja Aleje Bologne i Gospodske ulice, u kojoj je Blažević bio ozlijeđen.

Sutkinja Jasna Rađenović nelogičnim je ocijenila iskaz ZET-ova vozača da je vidio Blaževića kako se naginje nad kutiju s eksplozivnom napravom.

Sud je zaključio i da tragovi eksploziva pronađeni u Blaževićevu automobilu ne znače da je okrivljeni prevozio eksplozivnu napravu, kao što je to tvrdilo tužiteljstvo, koje će žalbu uložiti po primitku pisanog otpravka prvostupanjske presude.

Blaževićevi branitelji su upozoravali kako se manipuliralo načinom pretrage i navodnim dokazima iz automobila.

Prva eksplozija dogodila se 9. siječnja kad je na eksplozivnu napravu naletio teretni vlak, a sljedeća 11. siječnja nešto poslije ponoći na autobusnoj postaji u Stenjevcu. Obje su uznemirile stanovnike i na gradske ulice izvukle duge policijske cijevi.

Zbog obje eksplozije bio je prekinut željeznički promet na X. koridoru, najprometnijemu hrvatskom željezničkom magistralnom smjeru kojim, osim međunarodnih i domaćih putničkih i teretnih vlakova, vozi i prigradski vlak.

Blažević je nakon uhićenja 2013. šest mjeseci proveo u istražnom zatvoru, a od početka procesa tvrdi da nije kriv.