BANDIĆ U KAMPANJI

Donirao vaš novac za okupljanje prezimenjaka u BiH

15.08.2011 u 14:04

Bionic
Reading

Gradonačelnik Milan Bandić odlučio je s deset tisuća kuna, iz proračunske zalihe Grada Zagreba, pomoći novoutemeljenoj udruzi 'Mustapići' iz Neuma u BiH u organizaciji 'Prvog skupa Mustapića' u Hutovu

U obrazloženju dodijele novca, objavljenim u najnovijim aktima gradonačelnika, stoji kako je 'očekivan je dolazak Mustapića iz cijele Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Amerike, Argentine i Australije te uzvanika iz političkog, kulturnog i sportskog života. U zadnjih nekoliko godina u Hercegovini su učestala i jako popularna okupljanja po prezimenima koja prelaze u tradiciju. Na prvom susretu u Hutovu okupiti će se preko 600 Mustapića, odakle skoro svi i potječu'.

Iako Bandić u obrazloženju o skupu piše kao o nečem što će se dogoditi, ne navodeći kada, uz malo googlanja dolazi se do podatka da su se Mustapići okupili posljednjeg vikenda u srpnju.

Što je dobro jer skup se održao. Naime, valja se prisjetiti kako je u svibnju gradonačelnik udruzi Hrvatska pravica iz Zagreba odlučio dati 27 tisuća kuna za izlet u Haag kako bi prosvjedovali protiv presude generalima Gotovini i Markaču. U Haag, kako je tportal.hr pisao, nitko nije otputovao jer udruga nije ni postojala.

Prema podacima o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za prvih šest mjeseci ove godine iz proračunske zalihe, koja je u 2011. godini planirana na 15 milijuna kuna, potrošeno je, kroz 68 donacija, 4,24 milijuna kuna. Podbačaj u punjenju proračuna za 288 milijuna kuna odrazio se i na trošenje proračunske zalihe koja je posljednjih godina bila Bandićeva omiljena predizborna igračka.

Tako je 2009. u godini predsjedničkih izbora Bandić dijelio raznim udrugama i pojedincima od Vukovara do Prevlake pa je od planiranih 15 milijuna za šest mjeseci potrošio 11,5 milijuna. Suočen s pomanjkanjem novca, Gradskoj skupštini Bandić tada je predlagao da se u proračunsku pričuvu preraspodjeli još pet milijuna kuna zbog povećanih potreba.

Danas je financijska situacija drugačija, ali i sukladno njoj vidljivo je da se Bandić opet sprema izaći na izbore. Tako se osim potpore Mustapićima gradonačelnik iskazao dajući novce već navedenoj nepostojećoj udruzi, ali i Hrvatskom društvu političkih zatvorenika (29.000 kn), Savezu antifašističkih boraca za sudjelovanje na veteranskoj organizaciji u Kijevu (20.000), Zavičajnoj udruzi Ričice za održavanje Ričičkih noći (10.000), Klubu veterana BBB Zagreb (60.000), Društvu prijatelja Hajduka iz Osijeka (30.000)…

Posebno darežljiv prvi čovjek Zagreba bio je darežljiv prema Crkvi. Tako je za izradu orgulja nadbiskupiji zagrebačkoj donirao 100 tisuća kuna, Franjevačkom samostanu sv. Ilije (10.000), Bistrica Ars dobila je 50 tisuća kuna za izradu hodočasničkog rupca u čast dolaska Benedikta XVI…