analiza bbc-ja

Skandali, optužbe, saslušanja - Trumpa sve više pritišću pravni problemi. Ova velika analiza otkriva na kolikim je mukama

14.10.2022 u 21:18

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Donald Trump morat će se, po svemu sudeći, pojaviti pred odborom američkog Kongresa te svjedočiti o napadu na Kapitol 6. siječnja 2021. No to je tek dio pravnih problema u kojima se našao Trump, a o kojima u velikoj analizi piše BBC

Pravne bitke pred Donaldom Trumpom opsežne su i raznolike. Bivši predsjednik je pod istragom u nekoliko slučajeva - od rukovanja strogo povjerljivim dokumentima do cijene njegova penthousea u New Yorku - a suočava se i s brojnim tužbama.

Ali četiri istrage visokog profila mogle bi imati najveći utjecaj na Trumpa - osobno i politički. Sve su u tijeku i nisu rezultirale kaznenim prijavama. BBC donosi njihovu veliku analizu.

Mar-a-Lago

Što se istražuje?

Ministarstvo pravosuđa istražuje uklanjanje vladinih dokumenata iz Bijele kuće, a oni su potom, nakon što je Trump napustio funkciju predsjednika, odneseni na njegovo imanje u Floridi, Mar-a-Lago. Istražitelji pokušavaju utvrditi kako su ti dokumenti pohranjeni i tko im je sve imao pristup. Prostrano imanje bivšeg predsjednika pretraženo je u kolovozu i zaplijenjeno je 11.000 dokumenata, uključujući oko 100 njih koji su označeni kao povjerljivi. Neki od njih bili su označeni i kao strogo povjerljivi. Vrlo malo se zna o tome što se točno nalazi u dokumentima, no klasificirani materijal obično sadrži informacije za koje dužnosnici smatraju da bi mogle naštetiti nacionalnoj sigurnosti ako se objave.

Kakva je reakcija Trumpa na istragu?

Trump je zanijekao da je napravio išta pogrešno te je kritizirao istragu ministarstva pravosuđa, prozvavši je 'politički motiviranom' i 'lovom na vještice'. Ponudio je nekoliko verzija svoje strane priče, a uglavnom su se svodile na argument da je navodno deklasificirao dokumente. Dokaz da je to napravio još nije ponuđen. Bivši predsjednik također je tvrdio da su neki od dokumenata zaštićeni 'privilegijom' - pravnim konceptom koji bi spriječio njihovo korištenje u budućim postupcima. Neovisni odvjetnik pregledava zaplijenjeni materijal kako bi utvrdio je li to slučaj i taj se proces nastavlja. No Trump se još nijednom nije izravno osvrnuo na pitanje zašto su dokumenti uopće bili u Mar-a-Lagu.

  • +28
Mar-a-Lago Izvor: Profimedia / Autor: Arnold Drapkin / Zuma Press / Profimedia

Koliko je ozbiljna istraga?

Ovo je aktivna kriminalistička istraga i mogla bi rezultirati podizanjem optužnice. Između ostalog, američko ministarstvo pravosuđa sumnja da je Trump čuvanjem dokumenata i informacija o nacionalnoj sigurnosti, koje bi se 'mogle upotrijebiti na štetu Sjedinjenih Država', možda prekršio Zakon o špijunaži. A osim optužbi koje se odnose na same povjerljive dokumente, tužitelji također gledaju na ometanje pravde kao na još jedno potencijalno kazneno djelo. Trumpov tim sada je usred pravne bitke s ministarstvom pravosuđa oko istrage.

Trumpova rezidencija Mar-a-Lago Izvor: Društvene mreže / Autor: CNN

New York - Trumpov toranj

Što se istražuje?

Tužitelji u New Yorku ispituju tvrtku Trump Organisation, obiteljsku tvrtku bivšeg predsjednika. U New Yorku se vode dvije istrage – jedna građanska, a druga kaznena. Letitia James, državna tužiteljica New Yorka, vodi građansku istragu (koja ne može rezultirati kaznenim prijavama) i provela je gotovo tri godine istražujući je li tvrtka u državi New York počinila razne prijevare tijekom nekoliko desetljeća. Riječ je o navodnom precjenjivanju vrijednosti nekretnina, poput terena za golf i hotela, kako bi se dobili povoljniji krediti i bolje porezne stope. Višegodišnju kriminalističku istragu, u međuvremenu, vodi okružni tužitelj Manhattana Alvin Bragg, a bavi se istim problemom koji se odnosi na operacije u samom gradu New Yorku.

Kakva je reakcija Trumpa na istragu?

Bivši predsjednik i njegovi odvjetnici inzistirali su na tome da tvrtka nije poslovala nezakonito. Optužio je tužiteljicu James, koja dolazi iz redova demokrata, da je povod njezine istrage 'politička osveta', a kao argument je naveo izjave koje je dala prije nego što je izabrana za državnu odvjetnicu obećavši da će ga tužiti i prozvavši ga 'nelegitimnim predsjednikom'. Trump, kada je pozvan na saslušanje u civilnoj istrazi, odbio je odgovarati na pitanja i samo je potvrdio svoje ime.

Koliko je ozbiljna istraga?

Tužiteljica James je u rujnu podnijela tužbu za prijevaru koja bi teoretski mogla dovesti do toga da Trumpova obiteljska tvrtka prestane postojati u sadašnjem obliku. James je ustvrdila da su bivši predsjednik, njegovo troje najstarije djece i dvoje direktora tvrtke počinili brojne prijevare između 2011. i 2021. godine. U tužbi se navodi da je obitelj 'napuhala' neto vrijednost tvrtke za milijarde te se traži 250 milijuna dolara koji su navodno stečeni prijevarom. Također, tužbom se traži kazna poput zabrane Trumpu i njegovoj djeci da obavljaju direktorsku ulogu u bilo kojem poslu u New Yorku. S druge strane malo manje je poznato ono što se događa u kriminalističkoj istrazi koju vodi Bragg, no James je svoja otkrića proslijedila saveznim tužiteljima, što bi moglo dovesti do otvaranja nove kaznene istrage.

Neredi na Kapitolu

Što se istražuje?

Uloga Donalda Trumpa u napadu na američki Kapitol 6. siječnja 2021., kada je gomila njegovih pristaša upala u zgradu Kongresa u pokušaju da spriječi potvrdu izborne pobjede predsjednika Joea Bidena, pod lupom je nekoliko tijela federalne vlade. Najvidljivija je istraga kongresnog odbora koji je u fokusu imao postupke Trumpa. Kongresni odbor održao je već nekoliko saslušanja, na kojima su nastojali potvrditi da su Trumpove izjave o izbornoj prijevari izravno dovele do nereda.

Neredi na Kapitolu Izvor: Društvene mreže / Autor: NBC News

Postoji i kaznena istraga ministarstva pravosuđa o napadima 6. siječnja, ali i širim naporima da se ponište izbori, međutim ono što se događa u istrazi obavijeno je velom tajne. To je najveća policijska istraga u povijesti SAD-a, ali nije jasno u kojoj je mjeri Trump na meti.

Kakva je reakcija Trumpa na istragu?

Trump je odbacio odgovornost za nerede i kritizirao kongresni odbor, opisavši ga kao 'prijeki sud' i 'neizabrani pseudoodbor'. Nastavio je ponavljati svoje neutemeljene tvrdnje o raširenoj prijevari glasača na izborima.

  • +18
Neredi na Kapitolu Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO

Koliko je ozbiljna istraga?

Odbor Kongresa - sastavljen od sedam demokrata i dva republikanca - nema ovlasti za kazneni progon, ali su se složili da se Trumpu uputi sudski poziv za saslušanje. To znači da je zakonski prisiljen svjedočiti u Kongresu, ali pretpostavlja se da će se oglušiti na sudski poziv, što će vjerojatno dovesti do dugotrajne pravne bitke. Odbor također važe hoće li izdati preporuku ministarstvu pravosuđa da optuži Trumpa. To u praksi ne znači puno, ali bi moglo povećati pritisak na istražitelje.

S druge strane kaznena istraga koju provodi ministarstvo pravosuđa već je dovela do podizanja optužnica protiv stotina ljudi koji su upali u Kapitol i sudjelovali u neredima. Bivši predsjednik nije pozvan na ispitivanje u toj istrazi, ali postoji mogućnost za to. Također bi u teoriji mogao biti optužen ako istražitelji vjeruju da postoji dovoljno dokaza da je počinio kazneno djelo.

Georgia

Što se istražuje?

Tužitelji istražuju navodne pokušaje poništavanja rezultata predsjedničkih izbora 2020. u američkoj saveznoj državi Georgiji. Kriminalističko istraživanje pokrenuto je nakon što je u javnost dospjela informacija o višesatnom telefonskom razgovoru Trumpa i najviših izbornih dužnosnika u državi Georgiji 2. siječnja 2021. godine.

'Samo želim pronaći 11.780 glasova', rekao je Trump tijekom poziva republikanskom tajniku savezne države Bradu Raffenspergeru, referirajući se na broj glasova potrebnih za pobjedu u Georgiji.

Razgovor Trumpa s Bradom Raffensbergerom Izvor: Društvene mreže / Autor: PBS

Kakva je reakcija Trumpa na istragu?

Bivši američki predsjednik i ovu je istragu, kao i mnoge druge, nazvao 'lovom na vještice'. Također je žestoko prozvao Fani Willis, glavnu tužiteljicu okruga Fulton koja vodi istragu, nazvavši je 'mladom, ambicioznom, radikalno lijevom demokratkinjom... koja predsjeda jednim od najkriminalnijih i najkorumpiranijih mjesta'.

  • +23
Donald Trump Izvor: EPA / Autor: KEVIN DIETSCH / POOL

Koliko je ozbiljna istraga?

'Optužbe su vrlo ozbiljne. Ako budu optuženi i osuđeni, tim osobama prijeti zatvorska kazna', rekla je Willis za Washington Post prošlog mjeseca. Dodala je da odluka o optužnicama nije neizbježna, ali i da bi Trump uskoro mogao biti pozvan da svjedoči.

Nije poznato vodi li se izravna istraga protiv bivšeg predsjednika, no poznato je da su neki od njegovih saveznika dio istrage. Jedna meta je njegov bivši osobni odvjetnik Rudy Giuliani, koji je vodio pravne sporove kako bi osporio izborni rezultat. Giulianijevi odvjetnici rekli su da on nije počinio kazneno djelo u Georgiji.

Istražitelji ispituju potencijalno kazneno djelo u pozivima dužnosnicima Georgije, kao i navodne lažne izjave dane tamošnjim političarima. Za presudu bi, međutim, tužitelji u konačnici morali dokazati izvan svake sumnje da su oni koji su upetljani u aferu znali da je ono što rade prijevara.