novosti u zagrebu

Dolenec: Žičara je dobila uporabnu dozvolu, izvjesno je da će početi raditi već ovaj mjesec

15.02.2022 u 11:18

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević sa svojim suradnicima održao je redovitu konferenciju za medije utorkom

Dogradonačelnica Danijela Dolenec kazala je da žičara ima uporabnu dozvolu. 'Držimo se predviđene brzine procesa, ostaje izvjesno da će žičara početi raditi ovaj mjesec', kazala je.

'ZET će do kraja ovog tjedna napisati natječaj za još dva člana uprave. Procijenili smo da kao Skupština društva, da bi transformirali ovo poduzeće, raspisujemo natječaj za još dva člana uprave. Tekst natječaja bit će poznat krajem tjedna, ali dajemo javnosti informaciju. Očekujemo dobar odaziv, kompetitivni natječaj', rekla je Dolenec.

Dogradonačelnik Luka Korlaet komentirao je proces obnove. Kazao je da je pregledana Ilica od Frankopanske do Trga Francuske republike. 'Provjerena su pročelja koja su fiksirana, a ovaj tjedan ide sustavni pregled krovova u pješačkoj zoni. Uvertira je to u konstrukciju obnovu grada', rekao je Korlaet, te pozvao građane da prate stranice Grada jer će biti novi poziv za obnovu pročelja.

Osvrnuo se pad nadvožnjaka u Buzinu. 'Došlo je do erozije ograde, sam vijadukt je u dobrom stanju. Što se tiče obnove ograde, Grad je proveo natječaj za sanaciju, radovi počinju 21. veljače', kazao je Korlaet.

Korlaet je kazao i da se osniva privremena skladište materijala od uklanjanja prema zakonskoj obavezi: 'Naglasio bih da se ne radi o deponiju, nego o mjestu gdje će se vršiti organizirana uporaba građevinskog materijala. Lokacija je na Žitnjaku, u Industrijskoj zoni, sjeverno od pročistača otpadnih voda u Čulinečkoj ulici, površine dva hektara i dovoljno daleko od najbližih kuća'.

Gradonačelnik Tomašević rekao je da je Zoricu Zulić imanovao v.d. pročelnicom Ureda za upravljanje imovinom te da će ona ostati na toj poziciji do kraja javnoj natječaja.

Spomenuo je i dogovor Gradske plinare oko otplate duga za plin. Kazao je da je Gradska plinara - Opskrba poduzetnicima ponudila plaćanje cijena za plin u šest rata, bez kamata. Odgoda se odnosi na neplaćene račune za isporuku plina od 1. studenog 2021. godine. Poduzetnici bi time bili oslobođeni plaćanja kamata za obračunatu potrošnju u navedenom periodu.

Govoreći o procesu savjetovanja oko otkaza u Zagrebačkom holdingu, Tomašević je podsjetio da je to inicirano još u prosincu, te da se završetak očekuje u ožujku.

'Uprava i sindikati su u procesu savjetovanja. To su gotovo svakodnevni sastanci. Sve ide po planu, kao što je i ugrađeno u sam poslovni plan Holdinga ove godine. Proces savjetovanja, ukoliko je uspješan, znači da se taj proces detektiranja viška odvio u nekakvom socijalnom dijelu', kazao je.

Komentirao je i drobilice. 'Ishodili smo dozvole usiječnju i na osnovu toga mogli smo tražiti dozvolu za unajmljenu drobilicu koja je ishođena prošli tjedan, a sad je došla i nova kupljena drobilica, sad možemo pokrenuti proceduru i za tu drobilicu. Jedno kratko vrijeme koristit će se unajmljena drobilica, pa će moći koristiti i kupljena. Bit će potrebna i još drobilica za glomazni otpad. U nabavi je Zrinjevca i još jedna manja drobilica za glomazni otpad. Imat ćemo dvije drobilice u vlasništvu', rekao je.

Osvrnuvši se na ugostitelj i pitanje terasa u gradu, Tomašević je podsjetio da se za vrijeme epidemije dala dozvola da se terase prošire, no da se sada to mora staviti u okvire.

'Što se tiče zahtjeva za terasa, dio tih COVID terasa je ostao, ali ostaje kriterij za širenje terasa s obzirom na parkirna mjesta, u centru imamo nedostatak parkirnih mjesta. Drugo su proširenja terasa vezana za zelene površine, kad su zahtjevi za terase na uštrb zelenih površina i treće, kad su proširenja vezana za nogostup. Ako je smanjen prolaz pješacima, jasni su kriteriji, nema tu nikakve arbitrarne situacije. Najavili smo i razgovor s obrtnicma i ugostiteljima da vidimo koliko će trebati tranzicije da se stavi nazad u neki normalan okvir što se tiče estetike grada. Kriteriji se nikad neće moći u potpunosti uspostaviti, ali neki opći mogu i to će se razraditi. Sastat ćemo se s njima najkasnije početkom ovog ožujka, jer želimo krenuti u pripremu novog Adventa već sad', rekao je Tomašević.

Vezano uz sastanak s kardinalom Bozanićem i stanjem crkve na Savici, rekao je da se gleda koje su sve lokacije moguće prema trenutnim prostorno-planskim uvjetima. 'U svakom slučaju ovo jučer je bio neki prvi sastanak i otvorene su brojne teme, posebno s obnovom nakon potresa. Postoji povjerenstvo za rješavanje imovinsko-pravnih pitanja za vjerske zajednice', kazao je Tomašević.