PRESICA

Kad će se normalizirati odvoz otpada u Zagrebu? Evo što kaže Tomašević

19.12.2023 u 11:11

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević otvorio je 10. izdanje startup konferencije Zagreb Connect u prostorijama ZICER-a. Cilj konferencije je okupljanje startup zajednice, dijeljenje znanja i pružanje podrške startupima u razvoju njihovih tehnoloških proizvoda te pripremi za globalno tržište

Jubilarni Zagreb Connect stavlja naglasak na globalni uspjeh hrvatskih startupova. Nakon otvorenja, gradonačelnik Tomašević te njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet održali su redovnu konferenciju za medije. Dolenec je na početku kazala da je Visoki upravni sud ponovno potvrdio zakonitost odluke oko roditelja odgojitelja.

'Potvrdio je zakonitost u cijelosti, više nema otvorenih stavki i možemo zaključiti da je Grad postupao ispravno i više nema prijepora oko ove odluke. Ova epizoda je iza nas i završena, a sva sredstva koja smo na taj način otvorili ulažemo u nove vrtiće, sve pratimo novim zapošljavanjima i u velikom mahu ulažemo sva ova sredstva koja su se oslobodila za dobrobit djece u Zagrebu', poručila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika. Novinare je zanimalo kada će se normalizirati odvoz smeća. Prošlo je 14 dana od odrona na Jakuševcu. Gradonačelnik je kazao da očekuje da će se odvoz otpada stabilizirati u idućih 10 dana, odnosno do kraja godine.

Tomislav Tomašević Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

'Ulažu se nadljudski napori da to ljudi što manje osjete i vide', kazao je gradonačelnik na primjedbu da su kante i kontejneri u gradu puni. Kazao je da se, po dozvolama, na Jakuševac može odlagati do 2029. godine. Pohvalio se da su smanjili odvoz miješanog otpada za četvrtinu, otkad su uveli novi način odvajanja. Tomašević je kazao da očekuje da će što skorije, čim bude izglasan, razgovarati s budućim ministrom Habijanom.

Dolenec o odluci upravnog suda o mjeri roditelj odgojitelj Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

'Ovo je treći ministar gospodarstva otkada sam ja gradonačelnik. Očekujemo i sastanak s Vladom, ne možemo više čekati ministre, posebno kada se ovako brzo mijenjaju', kazao je Tomašević. Gradonačelnik očekuje i da gradski HDZ prestane s opstrukcijama potičući prosvjede u Resniku, ako ih ne organiziraju. Želi da se s Vladom definira lokacija, a ako to ne bude Resnik, onda traži da kažu koja bi to bila druga lokacija.

Tomašević o sastanku s novim ministrom oko zatvaranja Jakuševca Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

'Svi trebaju znati da za drugu lokaciju treba mijenjati prostorni plan, a to su onda još dvije godine, što je vrijeme koje Zagreb nema', kazao je Tomašević. Nema problema s plastikom, kazao je gradonačelnik. 'Papir prodajemo, plastiku plaćamo', naveo je Tomašević. U sljedećim danima održat će se testna vožnja novog - starog tramvaja, kupljenog u Njemačkoj. Govoreći o podzemnim spremnicima, kazao je da su u posljednje vrijeme instalirali pedesetak podzemnih spremnika za smeće. 'To ide znatno brže nego u ostalim gradovima', kazao je zagrebački gradonačelnik.