REAGIRANJE HZZO-A

Doktori opće prakse bez specijalista propisivat će inzuline

08.02.2014 u 15:43

Bionic
Reading

HZZO reagira na tekst objavljen na tportalu pod naslovom 'Pikam se da preživim, a odsad za to plaćam državi' te pojašnjavaju pojedine navode u tekstu

Točno je da je inzulin Levemir prešao s Osnovne na Dopunsku listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) nakon provedenog javnog nadmetanja (referiranja), koje je provedeno po točno utvrđenoj proceduri a sve u skladu s važećim propisima. Nositelj odobrenja Levemira imao je uvid u proceduru i mogao je prihvatiti referentnu cijenu te ostati na Osnovnoj listi lijekova što nije učinio. Doplata je oko 23 kune ( u pravilu je to mjesečno, rijetko tko treba 2 pakiranja što je u tom slučaju 46 kuna).

Moramo razjasniti Vašim čitateljima da niti kod inzulina glargin, zaštićenog imena Lantus, koji je uvršten u Osnovnu listu lijekova, niti kod inzulina detemir, zaštićenog imena Levemir, koji je uvršten u Dopunsku listu lijekova, nije navedena oznaka RS. Dakle, oba inzulina mogu propisivati na recept izabrani doktori opće/obiteljske medicine bez preporuke specijalista, tako da u ovom slučaju pacijenti koji koriste navedenu terapiju nemaju potrebe odlaziti ponovno kod specijalista radi promjene iste.

Referentne skupine utvrđene su na Povjerenstvu za lijekove Ministarstva zdravlja i na Povjerenstvu za lijekove HZZO -a, potvrđene na Upravnom vijeću HZZO-a.

Možda bi trebalo pitati nositelja odobrenja zašto nije prihvatio referentnu cijenu te je time svoje pacijente doveo u neugodnu situaciju. HZZO nije mogao birati, morao se pridržavati odredbi pravilnika resornog ministarstva. Nositelj odobrenja ima saznanja kako može ponovo doći na Osnovnu listu lijekova.

Ovdje pročitajte članak koji smo objavili.