OSVRT NEVENA BARKOVIĆA

Dokad će se premijer praviti blesav na fašističko orgijanje?

21.10.2015 u 12:40

Bionic
Reading

Nakon što je Branimir Glavaš, čovjek optužen za stravične ratne zločine, postrojio svoju paravojnu postrojbu pred Hrvatskim saborom, nakon čega je tim zaluđenim mladićima održao militantan govor o 'sukobu civilizacija' u jednoj zagrebačkoj pivnici, premijer Zoran Milanović je lakonski ustvrdio da je riječ o 'operetnoj manifestaciji', dodavši usput da 'ti ljudi ne prijete'

Zoran Milanović sam sebe voli predstavljati kao kozmopolita, obrazovanog intelektualca s lijeve strane političkog spektra. Jučerašnjim intervjuom na TV Jabuci premijer je jasno dokazao da ili nema pojma što u europskoj povijesti i svijesti predstavlja paradiranje crnokošuljaških paravojnih postrojbi (što je jako teško povjerovati) ili je, što je puno vjerojatnije, oportunistički i svjesno odlučio zanemariti bujanje neofašizma u državi u kojoj je upravo on na čelu izvršne vlasti, a sve kako se ne bi nikome previše zamjerio uoči izbora koji će odlučiti o njegovoj političkoj budućnosti.

Ništa u slučaju Glavaševe 'Slavonske sokolske garde' nije slučajno – ni boja njihovih odora, ni činjenica da su te odore vojne, ni njihovo ime koje prigodno asocira na zloglasni SS, pa tako ni činjenica da je Branimir Glavaš, kojeg je od titule pravomoćno osuđenog ratnog zločinca privremeno spasila tek pravnička smicalica, svojim 'nabrijanim' pulenima nakon postrojavanja na Markovu trgu održao zastrašujući govor upravo u pivnici.

Treba li Milanovića zaista podsjećati na značenje crnokošuljaških parada u Europi? Treba li premijeru zaista osnovnoškolska lekcija o valu ubojite mržnje koji je krenuo iz minhenskih pivnica 30-ih godina prošlog stoljeća? Treba li mu podsjetnik o tome kako je taj val završio? Je li premijer čuo Glavašev govor u pivnici u kojem pred 'nabrijanim' golobradim mladićima najavljuje 'sukob civilizacija' i zajapureno trubi o 'nadiranju u europski, kršćanski prostor'? Ili se, pak, ksenofobni urlik iz pivnice u Savskoj ne čuje do Ilice i Peperminta, pa Milanović nije ni svjestan što mu se događa pod nosom?

Reći da fanatični sljedbenici optuženog ratnog zločinca organizirani u paravojnu postrojbu 'nikome ne prijete', ne da graniči sa zdravim razumom, nego takva izjava i takav stav borave tamo negdje onkraj razuma i pameti. Tvrditi da je fašističko urlanje ispred Sabora 'operetna predstava', otprilike je na razini one strašne izjave Nedjeljka Mihanovića, koji nas je 90-ih uvjeravao da Jasenovac nije bio logor smrti, nego maltene kazališna skupina koja je vrijedno uvježbavala 'Malu Floramye'.

Zoran Milanović je oportunistička kukavica koje bi se nakon olakog odmahivanja rukom na otvoreni fašizam u centru Zagreba, ab initio trebala odreći ne samo kompletna ljevica, nego i svaka normalna osoba koja ne drži glavu zabijenu duboko u pijesak dok crnokošuljaši paradiraju pod prozorom. Svaki nazovi ljevičar koji misli dobiti izbore nezamjeranjem fašistima, pa čak i mogućom postizbornom koalicijom s njima, ne zaslužuje ništa više od prijezira civiliziranog svijeta.