NA SRAMOTU GRADA

Dok se Kerum zanosi Isusom, poznati splitski spomenik propada

07.09.2011 u 09:53

Bionic
Reading

Dok splitski gradonačelnik još jednom privlači pažnju javnosti i medija nebuloznim izjavama o gradnji spomenika Isusu na Marjanu, jedna već postojeća vertikala i spomenik potpuno je zapuštena te izvan funkcije

To je spomen-svjetionik i spomenik neznanom pomorcu izgrađen nad ulazom u Gradsku luku u Splitu na rtu Katalinića brijeg 1958. godine. Autori projekta i spomenika su arhitekt Ivan Carić i kipar Andrija Krstulović. Na platou Katalinića brijega na istočnoj strani gradske luke 14 metara nad morem izgrađen je spomen-svjetionik visine 35,30 metara te spomenik grobnica Neznanom pomorcu.

Svjetionik je bio prva vertikala u Splitu pedesetih godina i već desetljećima je prepoznatljiv dio vizure grada s mora. Objekt je toranj armirano-betonske konstrukcije i pravokutnog tlocrta. Sa šire zapadne i istočne strane obložen je staklenim prizmama, a s južne i sjeverne strane bijelim kamenim pločama.

Danas je svjetionik koji dominira nad ulazom u luku izvan funkcije, potpuno je devastiran i zapušten. I spomenik grobnica Neznanom pomorcu je zapušten, kao i cijelo područje Katalinića brijega. Dio spomenika je i veliki kameni reljef pomorca koji se bori s valovima, iznimno djelo Andrije Krstulovića, koje je nasreću još uvijek u solidnom stanju.

Taj spomen-svjetionik je zajedno sa zgradom sada propale tvrtke Dalmacijavino urbanistički i prostorno definirao istočni dio gradske luke. Zgrada Dalmacijavina, izgrađena po projektu arhitekta Stanka Fabrisa 1961. godine, vrijedna je baština industrijske arhitekture u Splitu. I južni dio fasade te zgrade izgrađen na morskim hridinama zapušten je i prepušten propadanju.

Treba vjerovati da će novo rukovodstvo Društva arhitekata Splita (DAS) u predstojećem natječaju za urbanističko rješenje istočne obale pravilno valorizirati ta dva spomenika suvremene arhitekture u Splitu. Dio tog projekta trebala bi biti obnova i vraćanje izvorne funkcije spomen-svjetioniku, najistaknutije gradske vertikale kojoj s mora ravnopravno konkurira samo zvonik sv. Duje. To bi trebao biti prioritet i gradskim vlastima, a ne jeftine populističke inicijative neukog gradonačelnika.