ZAGREBE, TAK IMAM TE RAD I U 2013.

Dok mu USKOK istražuje suradnike, Bandić dela dalje

29.12.2013 u 12:07

Bionic
Reading

Peti mandat Milana Bandića za zagrebačkog gradonačelnika apsolutni je događaj broj jedan na političkoj sceni metropole u godini na izmaku. No i da nije bilo reizbora, Bandić bi bio u prvom planu. S njim je to jednostavno tako jer kad i ima neki događaj, Bandić ga izjavom, gestom ili nekim neočekivanim potezom uspije gurnuti u drugi plan

'Ne morate vi meni govoriti o PR-u, ja sam ga izmislio', kazao je jednom zgodom prvi čovjek metropole, a to je mnogo puta potvrdio.

Iako će za sebe reći da je 365 dana u kampanji, u prvom dijelu 2013. godine ipak je to bio više nego inače. Doduše, trebala mu je minimalno jer su veći dio posla obavili njegovi protivnici. Prvenstveno bivši drugovi iz SDP-a koji su micanjem Davora Bernardića s mjesta gradonačelničkog kandidata i postavljanjem Rajka Ostojića na njegovo mjesto, zapravo otvorili put Bandiću. Rezultat je poznat.

Bandić je pobijedio, a Ostojić je u drugom krugu osvojio manje glasova nego Josip Kregar četiri godine ranije. Ono što je za sve bilo iznenađenje, jest uvjerljiva pobjeda njegove Nezavisne liste za skupštinu. Od 51 mandata osvojili su ih 17 i dok je HDZ  s okupljenom desnicom vikao kako bez njihovih glasova (10) nema većine u Skupštini, Bandić je sklopio pakt s pragmatičnim HSLS-om Darinka Kosora i HSS-om.

Prije izbora, održanih polovicom godine, imali smo šou program s dokumentacijom za vrtiće, uslijedila je gradonačelnikova smjena kompletnog stožera Zimske službe zbog snijega i postavljanje sebe samog na njeno čelo. Javnost je potom zgrozilo uklanjanje plakata, koje je naložio sam Bandić, za predstavu Fine mrtve djevojke u kazalištu Gavella.

U maniri komunističkih cenzora Bandić je procijenio da plakat zagrljenih kipova Blažene Djevice Marije vrijeđa vjerske osjećaje i naredio je njegovo skidanje jer Gavella je u vlasništvu Grada.

Plakate vjerojatno ne bi ni primijetio da se nije oglasila udruga Vigilare koja će kasnije imati prste i u referendumu oko braka. No kako je Bandić političar od formata, procijenio je da je manja šteta ako se dokinu umjetničke slobode, nego da se demobilizira crkveno stado uoči izbora. Jašući na tom valu, desetak dana nakon 'umjetničke intervencije' gradonačelnik će uručiti, ničim izazvan, medalju Grada Zagreba Judith Reisman.

Uoči izbora otvorio je prve dvije od pet spornih fontana kod NSB-a, uspoređujući sebe često s imenjakom Milanom Amrušom koji je Zagreb vodio početkom dvadesetog stoljeća. Nakon dobivenih izbora uslijedila je 'rekonstrukcija' u vlastitim redovima, ali i demontaža u Holdingu. Neki pročelnici otišli su u mirovinu, neki su zamijenjeni, Jelena Pavičević Vukičević s mjesta dogradonačelnice otišla je na mjesto profesionalne dopredsjednice Gradske skupštine, a umjesto nje imenovana je dotad glasna kritičarka domaće ekonomije Sandra Švaljek.

Holding je preuzeo Slobodan Ljubičić Kikaš čiji je prvi potez bio prodaja 41 tramvaja za 82 milijuna eura, koji su potom uzeti u najam a s dobivenim novcem se kupilo 214 autobusa koji su bili u operativnom leasingu.

Isti prijedlog pet mjeseci prije negoli je Ljubičić došao u Holding, Bandiću je na stol dostavio Ivo Čović, ali je taj prijedlog glatko odbijen. Odbijen je ne zato što je bio loš, nego zato što je Čović SDP-ov kadar.

Sljedeći potez, koji je prikazan kao nužan za spas Holdinga, bila je prodaja zemljišta Zagrepčanke i Gredelja Gradu za 172 milijuna eura, koja će Grad platiti kroz deset godina. Kako svaki spas ima cijenu, tako će ovaj građane koštati oko 400 milijuna kuna više nego što je Holding uprihodovao od prodaje. Zaradit će, naravno, banke.

Jesen je donijela demontažu Holdinga i vraćanje na model trgovačkih društava kakav je bio prije nego što su Bandić i Ljubičić ustrojili Holding. Uvod je to, smatraju mnogi, u privatizaciju svega što se privatizirati da.

Da su Bandićeve promjene bile tek kozmetika za javnost, dok je biznis model ostao isti, potvrdio je i šator na Jelačić placu u kojem posao godinama vode isti ljudi, samo se mijenjaju nazivi tvrtki pod kojima rade, a nitko ne zna ima li Grad od svega financijsku korist i koliku.

Prije nego što je Slavko Kojić, gradski ministar financija, na Upravnom sudu dobio prvu rundu s državnim ministrom financija Slavkom Linićem, oko 337 milijuna kuna za decentralizirana sredstva, USKOK je naložio istragu za osmero Bandićevih suradnika zbog nezakonitih izmjena GUP-a.

Istragom su obuhvaćeni Davor Jelavić, bivši pročelnik Ureda za prostorno uređenje Grada Zagreba, Greta Augustinović-Pavičić, bivša tajnica Gradske skupštine, Vidoje Bulum, pročelnik stručne službe gradonačelnika, Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, i Ivica Fanjek, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba. Prvi s popisa na meti USKOK-a našao se i potkraj prosinca zbog pretplaćenih autobusnih i tramvajskih nadstrešnica, čime je gradski proračun oštećen za pet milijuna kuna.

Dok istraga traje, Bandić najavljuje završetak vlastitog spomenika, gradnju triju novih fontana za 24 milijuna kuna, kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Holding raspisuje natječaj od sto milijuna kuna za dovršetak bazena na Sveticama, koje će koštati tridesetak milijuna više nego što je prvotno planirano, a BBC je objavio istraživanje o cijeni plina i struje za građane u dvadesetak europskih gradova.

Po cijeni plina Zagreb je na devetom, a struje na dvanaestom mjestu. Nezaposlenih je u Zagrebu krajem studenog bilo skoro 50 tisuća. Ali za taj problem gradske strukture snose samo dio krivice…