AUTOHTONI MINISTAR

Dok Karlovac pliva, Jakovina s Bandićem degustira pršut

16.10.2015 u 13:04

  • +5

Na Trgu bana Josipa Jelačića počeo I. Sajam zimnice

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Bionic
Reading

Dok se stanovnici poplavljenog karlovačkog područja opet strahujući za svoju imovinu pa i živote pitaju gdje je ministar Tihomir Jakovina koji ih je prije dva dana uvjeravao da neće biti poplava kao prošle godine, on je na glavnom zagrebačkom trgu otvarao I. Sajam zimnice i Izložbu autohtonih proizvoda, a potom se otputio nekoliko metara dalje u Hotel Dubrovnik da bi otvorio Konferenciju o zaštiti autohtonih proizvoda. No, odgovarajući pritom na novinarska pitanja Jakovina je podsjetio da problem karlovačkih poplava postoji desetljećima te da je bilo i drugih Vlada prije ove, koja puno radi, ali nema čarobni štapić

Sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem Jakovina je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića jutros, dok je Karlovcem prolazio vodeni val, obilazio izlagače na I. Sajmu zimnice i Izložbu autohtonih proizvoda koji se u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Grada Zagreba održava u središtu metropole udaljene svega 60-ak kilometara od 'poplavograda'. Nakon Trga se udaljio nekoliko metara niže da bi otvorio Konferenciju o zaštiti autohtonih proizvoda u hotelu Dubrovnik.

Međutim, novinarima je Jakovina ponovio da država čini sve kako bi ublažila štete od poplava i da su ulaganja u infrastrukturu za zaštitu od štetnog djelovanja voda značajna i ravnomjerna u svim hrvatskim regijama. Upozorio je i da sve službe rade svoj posao te da će učiniti sve da štete budu što manje.

'Ne mogu predvidjeti vodostaj kao što me optužuju pojedini lokalni čelnici, da sam kriv za porast lokalnih rijeka', kazao je Jakovina i dodao kako se ulažu značajna sredstva u sustav obrane od štetnih djelovanja voda, pri čemu je u karlovačkom kraju u zadnje četiri godine uloženo 105 milijuna kuna.

Što su radile bivše Vlade? Problem nije od jučer!

'Bilo je vlada i prije nas, trebalo je pripremiti dokumentaciju, ishoditi dozvole, otkupiti zemljište. Ništa nije napravljeno, a sada očekuju da imamo čarobni štapić i riješimo štete. To tako ne ide!', poručio je Jakovina i naveo da je velik dio objekata rađen bez prostorno-planske dokumentacije i dozvola u plavnim područjima te da država ne može svaki puta garantirati i obeštetiti svakog vlasnika nekretnine koji je imao štetu.

Radi se maksimalno i ravnomjerno u svim regijama i ulažu značajna sredstva, iz EU fondova osigurano je dodatnih 250 milijuna eura za idućih sedam godina za izgradnju nasipa i sustava obrane od štetnih djelovanja voda, kazao je Jakovina. No, ne mogu zaštititi sva područja u Hrvatskoj, pogotovo kada je nagla ekspanzija gradnje poremetila neke tokove ili kanale, osobito kada padne kiša i to 120 litara u sat vremena što je prosjek za tri ili četiri mjeseca.

Kazao je i kako se ne mogu sva sredstva u proračunu Hrvatskih voda uložiti samo u jedan grad kako bi, kako je rekao, 'jedan gradonačelnik bio zadovoljan'. Hrvatska ima 550 jedinica lokalne samouprave, velik broj gradova i općina i takvih slučajeva imamo diljem Hrvatske, ne može se uvijek pozivati samo na probleme jednoga grada, a pogotovo se to ne može koristiti u dnevnopolitičke svrhe i predizbornu kampanju, kazao je ministar.

'Radi se, ulaže se, gotovo četiri milijarde kuna smo u četiri godine uložili u nove projekte vodoopskrbe, vodoodvodnje i zaštite od štetnih djelovanja voda, puno više nego što su ulagale vlade prije nas. Ali u četiri godine ne možemo riješiti problem svih vodotoka i svih područja koja su plavna', zaključio je Jakovina.

Poplava (ne)će biti?

Dok je Jakovina odgovarao na novinarska pitanja o poplavama usred Zagreba, na karlovačkom području stanovnici su se u očaju pitali gdje je ministar, koji ih je uvjeravao da poplava neće biti: 'Neće biti poplava i neće biti zakašnjelih aktivnosti i radnji. Ovdje su planirani radovi na rasteretnom kanalu Korana – Kupa, koji će na neki način dodatno ublažiti moguće posljedice. Sve projekcije, sve prognoze, sve simulacije govore da nećemo imati ni blizu onako veliku vodu kao prošle godine. Sve službe, svi djelatnici Hrvatskih voda i ostale institucije rade svoj posao'.

Zborio je tako Jakovina prije samo dva dana, a danas, kako su kazali Radiju Mrežnici stanovnici karlovačkog područja pitaju: 'Gdje je sad taj ministar Jakovina koji je tu stigao iz Zagreba i nama govorio da neće biti poplave? Pa to je za ostavku, ako ne zbog neznanja,onda iz poštovanja prema nama'.

Ministra, međutim, možda ugledaju stanovnici Kajzerice, naime, u njegovom bogatom rasporedu (pa možda stigne i do Karlovca) vidimo i da će večeras u 18 sati prisustvovati svečanoj promociji Ličkog krumpira na EU dvoru u restoranu Potkova u organizaciji tvrtke Agrovelebit. Restoran se, naime, nalazi na zagrebačkom Hipodromu, dakle u neposrednoj blizini Save, uz koju su, unatoč tvrdnjama gradskih otaca da je stanje normalizirano, građanima na Kajzerici također opet poplavljene podzemne garaže.