KAMO DALJE S ĆIRILICOM

Dojmovi 'stožeraša' nakon susreta s premijerom

18.10.2013 u 13:29

  • +13

Prosvjed u Vukovaru

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Bionic
Reading

Prvi vidljivi rezultat jučerašnjeg sastanka premijera Milanovića i ministara s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara (SOHV) sinoćnje je uklanjanje metalnih ograda oko državnih ustanova na kojima su dvojezične table i odlazak policije s ulica. Ploče su na svojim mjestima

Četverosatnim susretom uvjetno su zadovoljne obje strane. Premijer Milanović dva sata samo je slušao izlaganje šesnaestoročlane delegacije braniteljskih udruga. Ponovio je stav Vlade da ploče moraju ostati na ulazima u državne institucije, jer se time poštuje zakon i Ustav. Tako je, za sada, odgođena rasprava o glavnom zahtjevu SOHV-a o zabrani službene upotrebe ćirilice na javnim mjestima u Vukovaru.

Igor Gavrić, glasnogovornik SOHV-a, kaže da su branitelji tražili novo provođenje popisa stanovništva u gradu, jer sumnjaju da zadnji cenzus oslikava stvarni udio srpske manjine.

‘Predali smo imena tisuću ljudi koji ne žive u Vukovaru, a znamo da su popisani kao da žive. Prema našim saznanjima policija je obišla te kuće, ali ne znamo jesu li te osobe izbrisane s popisa. Govorili smo i o neprocesuiranju ratnih zločinaca koje smo prepoznali i rekli smo njihova imena. Od liste s pet plus dva naša zahtjeva, dva smo odmah jučer riješili. To su odlazak policije i učestaliji rad na procesuiranju ratnih zločina, što je premijer prihvatio’, kaže Gavrić

Lista zahtjeva koju su predali Milanoviću razlikuje se od ranijih. Sada se, pored zabrane ćirilice, između ostaloga, traži obustavljanje istražnih radnji i postupaka protiv osumnjičenih za skidanje ploča, moratorij na primjenu Zakona o nacionalnim manjinama do provedbe sljedećeg popisa stanovništva te promjena tog zakona prema kojoj bi za uvođenje dvojezičnosti preduvjet bila 50-postotna zastupljenost manjine u zajednici.

Vlado Iljkić
, u SOHV-u zadužen za pravne stvari, vjeruje da će se o nekim, još otvorenim, pitanjima razgovarati na sljedećem sastanku s Vladom, koji bi se, prema njemu, trebao dogoditi za desetak dana. Branitelji zahtjevaju da DORH sastavi izvještaj o procesuiranju ratnih zločinaca za zločine koje su počinili u Vukovaru 1991. godine i podizanje optužnice protiv JNA za prekomjereno granatiranje Vukovara.

Kao zadnje, traže pokretanje postupaka i radnji vezanih za pronalaženje nastalih osoba, otkrivanje počinitelja te postupanje po dojavama mogućih pojedinačnih i masovnih grobnica na širem području Vukovara, u cijeloj Hrvatskoj i u Srbiji, za što su spomenuli lokacije Bogojevo, Plavna i Sremska Mitrovica.

‘Table su trenutno na zgradama i vidjet ćemo kako će se tko ponašati. To je sada na svakome posebno, jer stožer niti poziva da se ne skidaju, niti poziva da se skidaju. Bilo bi jako neodgovorno preuzeti odgovornost za tako nešto, jer situacija nije takva’, rekao je Iljkić.