GRADSKI ŠEF FINANCIJA KOJIĆ

'Doista ne znam tko upravlja Zagrebom, jedno je bestežinsko stanje'

13.03.2015 u 09:50

Bionic
Reading

Gost Teme dana u Novom danu Tihomira Ladišića na N1 televiziji bio je pročelnik za financije Grada Zagreba Slavko Kojić koji je odgovorio na pitanja tko u ovom trenutku zapravo upravlja Gradom i potpisuje dokumente u ime gradonačelnika, kakvo je stanje gradskih financija i što se događa u gradskom Holdingu

U podne na glavnom zagrebačkom trgu počinje potpisivanje peticije kojom se traži zaštita za Milana Bandića, od, kako se naglašava, političkog progona.

Kojić kaže da više ne zna tko upravlja Gradom.

'Ne znam. Doista ne znam nakon svega. Čini se da je jedno bestežinsko stanje. Prestale su se poštovati neke ustavne odredbe i načela iz rimskog prava koja kažu da nitko ne može drugome dati više prava nego što sam ima. Gradonačelnik ima ovlasti gradonačelnika koje ne može sam konzumirati pa ih ne bi mogao ni drugome dati. To znači da gradonačelnika treba pustiti na slobodu da obavlja svoju dužnost. Ako sam ne može raditi, onda ne bi trebao moći ni drugome dati ovlasti. Mislim da gradonačelnik ni prvi put nije trebao dati ovlast drugome', kazao je Kojić.

Za Kojića gradonačelnik Zagreba i dalje je Milan Bandić, no nije znao odgovoriti kako će se bez njega donositi odluke. 'Ne znam. To je bestežinsko stanje. Švaljek je jedna odgovorna i obrazovana osoba. S njom je bilo ugodno raditi, no razumljivo je da i ona stala i zapitala se tko je tu odgovoran. Što ako oboli Švaljek? Tko će onda upravljati gradom?' upitao se Kojić.

Na pitanje ima li zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek podršku Milana Bandića, Kojić je kazao: 'Ja u to ne bih ulazio. To nije moj posao. Ne znam hoće li mu dati pravo da se izjašnjava o tome i hoće li to procijeniti kao utjecaj.'

Kojić je najavio da će biti među prvima koji će potpisati peticiju 'Stop političkim hapšenjima' koju je pokrenuo Klub zastupnika liste Milana Bandića. Na pitanje tko će snositi odgovornost za situaciju u kojoj se trenutačno nalazi Zagreb, Kojić je kazao: 'Neka se svatko sam nađe unutra. Nisam ja pozvan da upućujem prstom. Ja neću vršiti pritisak na sud da uzme i ove okolnosti u razmatranje što sam ja rekao. Ja vam tvrdim da teret utaje poreza nema nikakvog utemeljenja. Ja sam osobno u Poreznu odnio sve isprave na zahtjev gradonačelnika. Porezna uprava je to preuzela i potpisala. Ako se surađivalo s poreznim vlastima, nakon toga nema utaje. A on je pritvoren zbog toga. Osobno sam sudjelovao u tome. Istražni sudac ga stavlja u pritvor, pa brigo moja prijeđi na drugoga.'

Gradski šef financija nije sklon novim izborima, smatra da gradonačelnika treba pustiti da radi svoj posao. Iako je oduvijek bio blizak Bandićev suradnik, s njim se nije čuo od listopada prošle godine.

'Nisam se htio izlagati riziku kao ni njega. Mi se ne slažemo u svemu. Bilo je tu svega, letjele su i pepeljare, išao sam dvaput po radnu knjižicu, ali mi se ni ne moramo u svemu slagati. Razgovarat ću s njim definitivno kad ga puste. Žao mi ga je na neki način. Mislim da je žrtva političkog procesa', zaključio je Kojić.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.