SAMIT EU-a

Dogovoreno zamrzavanje višegodišnjeg proračunskog okvira

17.12.2010 u 15:44

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron izjavio je u petak u Bruxellesu nakon završetka dvodnevnog samita EU-a da je s njemačkim i francuskim kolegama dogovorio zamrzavanje višegodišnjeg proračunskog okvira EU-a za razdoblje od 2014. do 2020.

'Sutra ćemo kancelarka Angela Merkel, predsjednik Nicolas Sarkozy, ja i još neki partneri objaviti tekst u kojem ćemo istaknuti svoje ciljeve', rekao je Cameron

Cameron je dodao da je cilj zadržati proračun EU-a u sadašnjim okvirima, s tim da se u obzir uzme stopa inflacije, kako za 2011. i 2012, dvije posljednje godine sadašnje Financijske perspektive, tako i za sljedeće sedmogodišnje razdoblje od 2014. do 2020.

Pregovori o sljedećem višegodišnjem financijskom okviru započet će sljedeće godine nakon što Komisija u lipnju podnese prijedlog.

'Sve europske zemlje stežu remen kako bi smanjile proračunske deficite. Ni sama Europa ne može od toga pobjeći', rekao je Cameron.

Njemačka kancelarka potvrdila je da podupire tu ideju.

Ona je rekla da je cilj zadržati europski proračun na 1 posto BDP-a. Cameron je ranije tražio da se to smanji na 0,8 posto BDP-a, ali za taj prijedlog nije dobio potporu.