imaginarni pokušaji

Dodik: U BiH je nemoguća koegzistencija kršćana i muslimana

14.09.2022 u 14:57

Bionic
Reading

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije uspio spriječiti postavljenje novog njemačkog veleposlanika jer je oporba bojkotirala zasjedanje entitetskog parlamenta, ali on je ipak iskoristio govornicu za poruku da u BiH kršćanska i muslimanska zajednica ne mogu zajedno živjeti

Iskoristivši mogućnost proglašavanja povrede vitalnog interesa kao srpski član državnog vrha BiH Dodik je zatražio održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na koju nisu došli oporbeni zastupnici SDS-a i PDP-a.

Bez potpore dviju trećina zastupnika entitetskog parlamenta nije moguće osporiti odluku Predsjedništva BiH o prihvaćanju vjerodajnica novom veleposlaniku Njemačke za što su ruku digli druga dva člana Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Unatoč tome Dodik, koji je i čelnik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), održao je govor u Narodnoj skupštini BiH opetujući ranije tvrdnje da je BiH nemoguća država te da je u njoj nemoguć suživot kršćana i muslimana.

"BiH je primjer kako kršćanska i muslimanska zajednica ne mogu naći koegzistenciju. Svaki pokušaj na planetu da se upravlja ovakvim razlikama na svijetu je propao. Nema nijednog primjera da je uspio. Zato BiH ostaje zarobljena u stalnim neuspjelim pokušajima imaginacije”, rekao je Dodik.

Optužio je međunarodnu administraciju da je svojim intervencijama nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma dodatno destabilizirala ovu državu.

"BiH je za sve nas velika nevolja i regresija, nepouzdana, lišena svake vizije i budućnosti. Njezino postojanje je neobjašnjivo. Za BiH nema opravdanja osim grubog stranog pritiska i sile”, rekao je Dodik.

Pozvao je Narodnu skupštinu da podrži njegovo protivljenje imenovanju novog njemačkog veleposlanika ali i da odbaci Rezoluciju Bundestaga usvojenu ljetos kojom je zatraženo da se BiH odmakne od koncepta konstitutivnih naroda u kojoj su kao razbijači BiH navedeni upravo on i hrvatski čelnik Dragan Čović.

“Trebalo bi odbiti svako petljanje i miješanje i Njemačke i svake zemlje, da odbijemo rezoluciju koju je Njemačka donijela, da je to miješanje u ustavni poredak BiH", reko je Dodik.

Milorad Dodik Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita

Čelnici oporbenih stranaka čiji su zastupnici bojkotirali izvanrednu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske su na konferenciji za novinare ocijenili Dodikove poteze lošim za ovaj entitet.

"Ne želimo podržati politiku izolacije Republike Srpske. Nećemo podržati ono što traži Dodik. Položaj RS je pogoršan posljednjih mjeseci. Ovim bi se nanijela i ekonomska šteta, izgubili bismo jednog od najvažnijih ekonomskih partnera, šteta bi bila nemjerljiva", rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Njemačka je već zaustavila financiranje nekoliko energetskih i infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj.