novi incident

Dodik izvrijeđao ministra vanjskih poslova BiH

30.09.2023 u 12:27

Bionic
Reading

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik, koji učestalo javno vrijeđa političke neistomišljenike, sada je novu metu pronašao i u Elmedinu Konakoviću, ministru vanjskih poslova BiH i jednom od čelnika vladajuće koalicije u zemlji nazvavši ga "glupanom" no Konaković je odbio reagirati na tu provokaciju

Nakon što je Konaković u petak iznio ocjenu da su "neki političari" iz reda bosanskih Srba te Rusija glavni kočničari nastojanja BiH da se približi članstvu u Europskoj uniji, Dodik je na to bijesno reagirao optuživši ministra vanjskih poslova zbog napada na rusku i politiku koju vode vlasti u Republici Srpskoj.

"Njemu (Konakoviću) treba da se obračunava sa RS. Nisam znao da je tako glup da kaže da se sve svodi na Rusiju", izjavio je Dodik novinarima u Banjoj Luci. Ministra vanjskih poslova napao je i zbog činjenice da je dva tjedna boravio u SAD-u gdje je tijekom zasjedanja Opće skupštine UN-a razgovarao s brojnim političarima a većina ih je, kako je to interpretirao Konaković, iskazala zabrinutost ponašanjem vlasti u RS. Dodik sada optužuje Konakovića da je time odustao od vođenja zajedničke politike unutar koalicije koja je uspostavila vlast u BiH nakon izbora 2022. godine i gdje je Konakovićeva stranka Narod i pravda (NiP) ključna članica bošnjačko-građanskog bloka kojemu su partneri Dodikov SNSD i HDZ BiH.

"On je tip koji provodi podmuklu bošnjačku politiku obračuna sa RS", izjavio je sada Dodik o Konakoviću. Konaković je na to odgovorio u subotu na društvenoj mreži X konstatirajući kako je očevidno da je Dodika iznervirao njegov posjet SAD-u.

  • +20
Obraćanje Milorada Dodika nakon podizanja optužnice Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita/PIXSELL

"Ulični rječnik, nejasne poruke, visok ton. Ne ostavlja neki poseban dojam, mene barem ne impresionira", poručio je Konaković Dodiku najavivši kako će to dodatno elaborirati u narednim danima. Dodik je u proteklim mjesecima vidno izbjegavao javno polemizirati s Konakovićem dok je istodobno vrijeđao brojne druge osobe iz javnog života a pri tom posebice visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta kojega je u jednom intervjuu nazvao "fašističkim smećem".