MILANOVIĆ U SREBRENICI

'Doći će Srbi pokloniti se žrtvama, samo strpljivo'

11.07.2012 u 16:06

Bionic
Reading

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović u srijedu je odao počast Bošnjacima ubijenim u genocidu u Srebrenici 1995. godine i položio vijenac na spomen-obilježje u memorijalnom centru u Potočarima koje podsjeća na više od osam tisuća žrtava tog zločina.

'Ovo je uzvišeno i strašno tužno. Puno tužnije nego što sam mislio kad sam dolazio ovdje', izjavio je novinarima hrvatski premijer nakon komemoracije. Kazao je kako je želio doći i ranije u Srebrenicu tijekom prethodnih posjeta BiH no 11. srpnja, kako je istaknuo, ipak ostaje najvažnijim datumom kada je to prikladno učiniti.

'Naprosto je neshvatljivo da se to (genocid u Srebrenici) dogodilo', kazao je Zoran Milanović dodajući kako se nešto slično tijekom rata moglo dogoditi i s Bihaćem. Milanović je potvrdno odgovorio na upit kani li ponovo doći u Srebrenicu.

'Možda ne sljedeće godine, ako budem predsjednik vlade. Znate kakva je politika nepredvidiva. Vjerujem da ću biti, ali bit će i još prilike', kazao je Milanović. Komentirajući činjenicu da nitko od srbijanskih dužnosnika nije bio na komemoraciji u Srebrenici hrvatski je premijer kazao kako je uvjeren da će oni ipak doći. 'Doći će oni, samo strpljivo', kazao je Milanović.

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković, koji je dočekao i pozdravio Milanovića, kazao je kako iznimno cijeni način na koji su Hrvatska i njeni dužnosnici do sada iskazivali svoje suosjećanje s patnjama Srebreničana.

'Hrvatska dijeli gotovo istu sudbinu kao i BiH jer smo bili suočeni s istim agresorom i to nas veže u duhovnom i svakom drugom smislu', kazao je Duraković. Podsjetio je na činjenicu da je Hrvatska i supotpisnica Daytonskog sporazuma pa je stoga solidarnost koju iskazuje s onima koji su stradali u BiH važnija jasno pokazujući tko je krivac, a tko je žrtva. 'To je važno i za povijesni tijek nekih stvari na Balkanu', kazao je Duraković.

Načelnik Srebrenice podsjetio je i na činjenicu kako je Srebrenica već uspostavila posebne odnose s Vukovarom i Zagrebom te je najavio kako će se te veze nastaviti jačati.

Komentirajući sadašnje stanje u Srebrenici, posebice u svjetlu lokalnih izbora u listopadu, Duraković je kazao kako je poražavajuće prije svega to što je međunarodna zajednica u jednom trenutku odustala od ovog grada jer ove godine neće biti primjene pravila po kojemu su prije četiri godine mogli glasovati svi koji su nekada živjeli u Srebrenici.

S druge strane, drži Duraković, to je buđenje savjesti ljudi da nešto učine sami za sebe iako će i nakon listopadskih izbora trebati pomoć.

'Za preživjele žrtve genocida u Srebrenici je prošlo vrijeme plakanja. Ne smijemo plakati, uloga žrtve je takva kakvu ju je povijest odredila. Argumenti su na našoj strani i na nama je samo da ustrajemo u borbi za naša prava i nadam se da će svijet jednog dana imati sluha za to', kazao je Duraković.