ZAŠTITA PRIRODE

Dobrović progovorio nakon prijetnje UNESCO-a oko Plitvica

13.07.2016 u 12:12

Bionic
Reading

Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša medijima je poslao priopćenje u kojem se osvrće na medijske napise i istup v.d ravnatelja Nacionalnog parka Plitvice koji je upozorio da UNESCO prijeti skidanjem s njihove liste ukoliko ne poduzmu određene radnje i donee akcijski plan kojim bi se regulirao broj posjetitelja

'Dok mediji posljednjih dana zabavljaju javnost pričama o zabrani selfija i japanki u našim nacionalnim parkovima, skoro neprimjetno prolazi ozbiljan apel ravnatelja NP Plitvička jezera Anđelka Novosela da se poduzmu mjere kako bi se zaštitio fenomen Plitvičkih jezera, taj dio naše i svjetske prirodne baštine, a kojem dugoročno ozbiljno prijeti trajna i nepovratna devastacija i skidanje s UNESCO-ve liste ako se nastave negativni trendovi', naveo je Dobrović.

Smatra da se politika na kratki rok pokazuje potencijalno pogubnom za sve nas.

'Hrvatska je u svijetu prepoznata kao turistička zemlja s čijim se prirodnim i kulturnim bogatstvima može usporediti malo zemalja u svijetu. Prirodna baština poput Plitvičkih jezera su naša prigoda i za jačanje hrvatskog sela koje može ponuditi proizvode s nacionalnim identitetom uz dodanu vrijednost.

Naše društvo danas nema alternativu, održivi gospodarski razvoj je jedini siguran način da zaustavimo odlazak tolikih obitelji u inozemstvo. Gospodarski razvoj nema alternativu, no razvoj pod definicijom koju nam nameću neki ne smije poslužiti kao alibi za stjecanje koristi i nepovratno uništenje našeg najvrjednijeg nasljeđa', istaknuo je ministar.

Dodao je da je devastacija Plitvičkih jezera je odraz stanja svijesti društva u kojem živimo, ali da još uvijek imamo priliku za zaokret kroz odgovoran i promišljen odnos prema prirodnim bogatstvima u cijelosti.

'Prekomjerna gradnja i betonizacija nisu rješenje, uz promociju ideje apartmanizacije, bez uvažavanja stručne javnosti, malobrojni dobivaju dok mi ostali kao društvo gubimo sve. Znam da kod naših časnih ljudi koji su čista srca uopće nema dvojbe da je zaštita nacionalnih interesa danas put prema prosperitetnom društvu sutra', zaključio je Dobrović