UZ VELIKI PLJESAK U EUROPSKOM PARLAMENTU

'Dobrodošli dragi hrvatski kolegice i kolege, ovo je važan trenutak!'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 19.04.2012 22:16
  • Objavljeno 17.04.2012 u 18:59
Europski parlament

Europski parlament

Izvor: tportal.hr / Autor: EbS

Zastupnici Europskog parlamenta okupljeni u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu velikim su pljeskom pozdravili 12 zastupnika Hrvaskog sabora, koji su im se pridružili u parlamentarnim klupama i koji će do ulaska Hrvatske u EU imati status promatrača
Screenshot

Screenshot

Izvor: tportal.hr / Autor: Screenshot

'Drage kolegice i kolege, jako mi je drago što možemo pozdraviti 12 hrvatskih promatrača koji su prvi put zauzeti svoja mjesta na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta', rekao je na samom početku sjednice predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz predstavljajući europskim zastupnicima hrvatske kolege, koji su ih dočekali burnim pljeskom. Predsjednik Schulz je prije početka plenarne sjednice osobno pozdravio svakog od 12 hrvatskih promatrača i poželio im dobrodošlicu nakon čega ih je kratko primio u svom uredu.

Hrvatski predstavnici u Europskom parlamentu su Ingrid Antičević-Marinović (SDP), Biljana Borzan (SDP), Romana Jerković (SDP), Tonino Picula (SDP), Tanja Vrbat (SDP), Jozo Radoš (HNS) te Milorad Pupovac (SDSS), Andrej Plenković (HDZ), Davor Božinović (HDZ), Frane Matušić (HDZ), Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) i Boro Grubišić (HDSSB)

'Ovo je važan trenutak za Europski parlament, važan trenutak za moje kolege, prve predstavnike hrvatskog naroda u Europskom parlamentu. Želim im dobrodošlicu, ovo je važan trenutak za sve nas. Ovo je povijesni trenutak i želim dobrodošlicu hrvatskim promatračima te plodnu i konstruktivnu suradnju', rekao je Schulz koji se također zahvalio hrvatskom narodu koji je s velikom većinom glasovao za ulazak u EU. Schulz je dodao kako činjenica da EU unatoč krizi kroz koju prolazi prima novu članicu pokazuje da Unija i dalje ima veliku privlačnu moć.
Hrvatski zastupnici će kao promatrači imati pravo sudjelovati u radu svih parlamentarnih odbora, ali će svaki od njih izabrati one koja pokrivaju područja kojima su se i ranije bavili, o čemu će se također konzultirati i sa svojom strankom i zastupničkim klubom u Europskom parlamentu. Oni će kao promatrači moći sudjelovati u radu svih parlamentarnih odbora, iako formalno neće biti članovi nijednog odbora. Status promatrača omogućava im raspravljanje, ali ne i glasovanje.

Oni će djelovati u zastupničkim klubovima kojima njihove stranke pripadaju. Petero zastupnika SDP-a Ingrid Antičević-Marinović , Biljana Borzan, Romana Jerković, Tonino Picula, Tanja Vrbat te Milorad Pupovac iz SDSS-a bit će u zastupničkom klubu socijalista i demokrata (SD), tri HDZ-ove zastupnika Andrej Plenković, Davor Božinović, i Frane Matušić bit će u zastupničkoj skupini Europske pučke stranke (EPP), Jozo Radoš bit će u skupini europskih liberala (ALDE), dok će Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) i Boro Grubišić (HDSSB) djelovati kao nezavisni zastupnici.

Hrvatska će nakon ulaska u EU-u trebati organizirati posebne izbore za Europski parlament na kojima će biti izabrano 12 zastupnika koji će biti punopravni članovi Europskog parlamenta. Hrvatski promatrači će primati plaću od Hrvatskog sabora, a Europski parlament će pokrivati troškove putovanja u Bruxelles i Strasbourg te dnevnice od 304 eura za troškove boravka.

Europski parlament ima dva sjedišta, jedno u Bruxellesu, jedno u Strasbourgu. Najmanje 12 plenarnih sjednica godišnje održavaju se u Strasbourgu. Plenarne sjednice u Strasbourgu u pravilu počinju ponedjeljkom popodne i završavaju četvrtkom. Još nekoliko plenarnih sjednica godišnje, koje traju po dva dana i zbog čega se nazivaju mini-plenarne sjednice, održavaju se u Bruxellesu.


Zastupnici Hrvatskog sabora, koji su kao promatrači u utorak prvi put došli na plenarnu sjednicu Europskog parlamenta, ističu da se promatrački status može iskoristiti za adekvatno predstavljanje Hrvatske i za temeljitu pripremu za buduće članstvo u Uniji.

'Europski parlament, koji je u svojim počecima bio samo savjetodana skupština, danas nakon Lisabonskog ugovora pretvorio se u istinskog sukreatora europske politike i u više od 80 područja zajedno s Vijećem EU-a kreira europsku poliitku. Biti dio takvog demokratskog mehanizma svakako je čast i obveza', izjavio je SDP-ov zastupnik Tonino Picula.

Picula je dodao da zastupnici, ako opravdaju povjerenje Hrvatskog sabora, 'mogu iskoristiti promatrački status da nauče o procesima odlučivanja u Europskoj uniji, da nauče kako lobirati, stvarati prijatelje i poticati inicijative koje mogu biti korisne ne samo pojedinoj stranci, nego zemlji u cjelini'. Picula je rekao da će sudjelovati u radu Odbora za vanjsku politiku i u pododboru za sigurnosnu politiku.

HDZ-ov zastupnik Andrej Plenković izrazio je nadu da će hrvatski promatrači iskoristiti svoj status tako što će pomoći u pravodobnoj ratifikaciji Ugovora o pristupanju.

'Promatrački status možemo iskoristiti na dva načina, da pomažemo u pravodobnoj ratifikaciji pristupnog ugovora, pojašnjavamo našim kolegama kako Hrvatska provodi obveze koje se prate u izviješćima Europske komisije o monitoringu, a drugi način je da do u detalje pratimo sve aktualne europske teme koje će sigurno biti i dio hrvatskih dnevnih tema, a mi ćemo sada još dodatno potencirati', rekao je Plenković.

Dodao je kako želi raditi u Odboru za proračun, 'jer je to za Hrvatsku vrlo važan odbor jer se pregovora o sedmogodišnjem proračunskom okviru u kojem ćemo vidjeti političke prioritete Europske unije i doznati koja su to sredstva iz europskog proračuna na koje Hrvatska može računati'.

Milorad Pupovac iz SDSS-a kaže da bi dolazak hrvatskih promatrača u Europski parlament 'trebao dati novu snagu našem parlamentu, našem parlamentarizmu i novu snagu Hrvatskoj s obzirom da će se ovdje odlučivati i o Hrvatskoj i njezinim interesima, a Hrvatska će moći odlučivati o drugima'. Pupovac je rekao da je zainteresiran za rad u Odboru za proračun.

Zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić u Strasbourgu se pojavio u slavonskoj narodnoj nošnji. 'Htio sam poručiti Europi da se mi našeg hrvatstva, naših običaja, naše Slavonije ne stidimo, da imamo što ponuditi i neka se dive'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi