RUPA U SUSTAVU

Dobro došli u Schengen: Vrata na granici Hrvatske i Slovenije širom otvorena i nitko ih ne čuva

24.05.2019 u 15:30

Bionic
Reading

Iako se za hrvatsko-slovensku granicu od ulaska naše zemlje u Europsku uniju ističe da je 'schengenska', što znači da bi trebala biti pod posebnim režimom sigurnosti, a posebno od izbijanja migrantske krize 2015. godine, kada su se naši zapadni susjedi ogradili žilet-žicom, jedan primjer iz stvarnog života pobio je takva stajališta

Paul Bradbury, britanski bloger i novinar s hrvatskom adresom, fotografirao je mjesto nedaleko od Bregane na kojem se potpuno nesmetano može ući u Sloveniju. 'Prijelaz' se nalazi u blizini nekad poznatog restorana Kalin, koji je svojedobno bio poznat kao objekt kojemu granica prolazi kroz sredinu šanka.

Da ironija bude veća, granična crta između dvije zemlje utvrđena je masivnom ogradom i famoznom žilet-žicom, ali su vrata širom otvorena i nitko ih ne čuva. Štoviše, niti u kućici predviđenoj za nadzor granice nije se nalazio pripadnik policije.

Riječ je o granici koja je prva linija obrane za zemlje Schengena kako bi spriječile nezakonite i neželjene dolaske migranata u tvrđavu Europu, kako je Bradbury napisao na svom portalu total.croatia-news.com, na kojem je i objavio ovu priču.

U tekstu se ističe da nema policijske prisutnosti ni s jedne strane granice. MUP-u smo poslali upit da nam objasne zašto je prijelaz nečuvan i kako se uopće pazi na taj dio granice, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Mještani navode da su vrata ostavljena otvorena za njih kako bi mogli cirkulirati i da se zatvaraju u 22 sata svake noći. Slovenci imaju kamere i kažnjavaju ulazak bez dopuštenja s 400 eura, tvrde.

Bradbury je kasnije prešao granicu na službenom graničnom prijelazu Bregana te je na kontroli putovnica objasnio situaciju hrvatskom graničaru koji mu je kazao da to 'ne bi trebalo biti tako'.

Schengenska granica u Bregani širom je otvorila vrata Izvor: total-croatia-news.com / Autor: Paul Bradbury