INSPIRATOR ZLOČINA

Dobrica Ćosić treba odgovarati za rat

22.02.2013 u 11:43

Bionic
Reading

Za rat i zločine ne trebaju odgovarati samo izravni izvršitelji, već i inspiratori zločina, rekao je Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada, kritizirajući Dobricu Ćosića. 'Moraju odgovarati i oni čije su ideje pokrenule horde pljačkaša, zločinaca i ubojica. To što nikoga nisu ubili svojom rukom, ne čini njihovu odgovornost manjom', rekao je Popov, na predstavljanju knjige 'Bosanski rat Dobrice Ćosića' bosanskog autora Muhameda Mujkića

Prema njegovim riječima, Ćosićeva teza o 'humanom preseljenju' stanovništva zapravo je bio uljepšani izraz za protjerivanje i etničko čišćenje, koje se završavalo krvavo.
'On je zaokupljen velikim epskim pitanjima krvi i tla. Oni su opčinjeni mapama, a ne ljudima i njihovim sudbinama. On je zloduh i sitni palanački politikant', rekao je ovaj aktivist. Popov je kazao da su mnoge rečenice koje je Ćosić izgovorio ili napisao uvredljive, prije svega za same Srbe, prenosi Alo.rs

'Što, na primjer, znači njegova misao da Srbi 'sve što dobiju u ratu, izgube u miru'? Znači li to da su Srbi hrabri, ali glupi? Pogledajte koliko je to uvredljivo za same Srbe', naveo je Popov.
Bivši bosanskohercegovački političar Muhamed Abadžić rekao je da Dobrica Ćosić ima deformirani kut gledanja na rat u BiH.

'Srbija je itekako sudjelovala u ratu u BiH i to je nesporna činjenica', kazao je Abadžić. Autor knjige Muhamed Mujkić rekao je da je njegova knjiga 'samo prosvjed protiv negiranja Bosne i Hercegovine, koja postoji 1.000 godina'.

'Bosna je preživjela stotine režima, preživjet će i ove sada. Nemamo mi zemlju, zemlja ima nas', kazao je Mujkić. Dodao je da je njegova knjiga zapravo odgovor Dobrici Ćosiću na njegovu knjigu 'Bosanski rat', za koju je rekao da je prepuna povijesnih falsifikata o ratu u BiH. 'Bez iznošenja istine o ratu nema stabilnog mira', rekao je Mujkić.