vremenska prognoza

Dobar dio Hrvatske pod žutim alarmom: Stižu grmljavinski pljuskovi i jaka bura

06.07.2023 u 07:18

Bionic
Reading

Hrvatsku u četvrtak očekuje djelomice sunčano ali nestabilno vrijeme, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu kiša i pljuskovi s grmljavinom lokalno mogu biti izraženi, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

U Dalmaciji će prevladavati pretežno sunčano i uglavnom suho vrijeme.Vjetar će puhati slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu će većinom biti umjeren sjeverozapadni i zapadni, na sjevernom dijelu bura, prolazno i jaka.

Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se od 25 do 31 Celzijev stupanj, u gorju malo niža.

  • +28
Kiša u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Zbog grmljavinskih pljuskova pod žutim alarmom su Osječka regija, Zagrebačka regija, Karlovačka regija, Gospićka regija te Riječka regija, dok je žuti alarm zbog jake bure upaljen za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Velebitski kanal.

Od vikenda vruće, stiže drugi toplinski val

U nastavku tjedna u unutrašnjosti pretežno sunčano, a od subote i stabilno te danju vruće, pogotovo u nedjelju. U petak uz više oblaka u istočnim predjelima još je moguć poneki pljusak ili barem malo kiše. Vjetar će oslabjeti.

Na Jadranu u danima koji slijede prevladavajuće sunčano i vruće, od nedjelje i vedro. U noćnim i prijepodnevnim satima puhat će slaba i umjerena bura, osobito na sjeveru, a od sredine dana sjeverozapadnjak i zapadnjak koji u petak ponegdje mogu biti i jači, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević