KANONIZACIJA U VATIKANU

Do pape Franje stigli Karamarko i Josipović

27.04.2014 u 19:43

Bionic
Reading

Današnjoj svečanosti kanonizacije dvojice papa, Ivana Pavla II. i Ivana XXIII. u Rimu nazočno je bilo i izaslanstvo HDZ-a, predvođeno predsjednikom Tomislavom Karamarkom, koji je istaknuo ulogu Ivana Pavla II. u borbi za slobodu i demokraciju naroda i država pod komunističkim totalitarizmom, među kojima i Hrvata

Izuzetno sam ponosan što sam nazočio kanonizaciji, kazao je Karamarko po završetku svečanosti na Trgu svetoga Petra, na kojoj je papa Franjo pred stotinama tisuća vjernika iz cijelog svijeta svetim proglasio dvojicu papa.


'Posebno mi je drago zbog Ivana Pavla II. koji je pridonio ne samo ostvarivanju demokracije i slobode u svim državama koje su bile pod komunizmom, nego je posebno podupro borbu hrvatskog naroda za slobodu i demokraciju. Za mene je on bio svetac još za života', rekao je Karamarko u izjavi za Hinu.

Proglašenju svecima nazočilo je 98 izaslanstava država iz cijeloga svijeta i međunarodnih organizacija, među kojima su bila 24 državna poglavara i monarha, od španjolskog kralja do predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea. Svečanosti je nazočio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

'Proslava je bila veličanstvena…Ovdje smo s jedne strane da odamo počast dvojici velikih papa koji su reformirali Crkvu i mijenjali svijet i da afirmiramo ne vrijednosti zbog kojeg su dvojica papa bili veliki, a to su pomirba, mir i razumijevanje. Ivan Pavao II je za Hrvatsku učinio iznimno puno, on j bio jedan od ključnih ljudi koji su pomogli da dođe do onog što su mnogi mislili da je nemoguće. On Ip cijeli život posvetio demokraciji, i u svojoj zemlji i u Europi i mi smo na vlastitom primjeru vidjeli koliko je njegov utjecaj značio. Takva poruka je i moto mog političkog angažmana', rekao je Josipović za RTL.