KIŠA, MRAZ I SNIJEG

Do navečer temperature će pasti sa 25 na samo par stupnjeva

12.04.2011 u 09:12

Bionic
Reading

Nakon što smo protekli tjedan uživali u pravom malom travanjskom ljetu, u Hrvatsku će nam već večeras stići znatno hladnije vrijeme s dosta oblaka i kiše. Sa 24°C temperature će do noći pasti na samo nekoliko stupnjeva, pa narednih dana možemo očekivati snijeg u gorju i jutarnje mrazove po kotlinama

U prvom dijelu utorka u kontinentalnim krajevima naše zemlje još će biti suho i djelomično sunčano. No poslijepodne će nam sa sjevera stići jače naoblačenje s kišom, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Navečer će se promjena vremena proširiti na veći dio unutrašnjosti. Vjetar će poslijepodne i navečer pojačati i okrenuti na sjeverozapadni i sjeverni koji mjestimice može imati vrlo jake udare. Jutarnja temperatura većinom će se kretati od 5 do 10°C, dnevna od 19 do 24°C, no navečer će s kišom i vjetrom osjetno zahladnjeti, pa je u noći u gorju moguć i snijeg.

Na Jadranu će u utorak biti djelomično sunčano uz postupan porast naoblake u drugom dijelu dana. Kiša će prvo početi navečer na sjevernom Jadranu, a u noći na srijedu moguća je i grmljavina uz obilnije pljuskove. Kasno navečer u zaobalju sjevernog Jadrana na visinama iznad 1.000 metara moglo bi biti i snijega. Na sjevernom Jadranu tada se očekuje umjerena do jaka bura, no mogući su i olujni udari. Najviše dnevne temperature zraka kretat će se od 20 do 25°C. Navečer će na sjevernom Jadranu osjetno zahladnjeti.

U srijedu će u kontinentalnim krajevima biti promjenjivo i pretežno oblačno, mjestimice još s malo kiše, a u gorju i snijega. Moguća su i kraća sunčana razdoblja. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar uz dnevnu temperaturu od 8 do 13°C.

Na Jadranu će u srijedu u početku biti pretežno oblačno, u Dalmaciji s kišom, ponegdje i obilnijim grmljavinskim pljuskovima. U planinama Zagore na visinama iznad 900 metara prolazno će padati snijeg. Prestanak oborina i razvedravanje već će ujutro zahvatiti sjeverni Jadran, a popodne će se proširiti na cijelu Dalmaciju. U Dalmaciji će zapuhati umjerena do jaka bura, ponegdje i vrlo jaka s čestim olujnim udarima. Vjetar će prema večeri postupno slabiti. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 2 do 7°C, a uz obalu i na otocima na jugu Dalmacije od 7 do 14°C. Sredinom dana u većini predjela od 12 do 17°C, ponegdje u zaobalju Dalmacije i zamjetno niže.

Četvrtak će na kopnu biti promjenjivo oblačan sa sunčanim razdobljima. Ponegdje može pasti malo kiše. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni. Jutro prohladno s temperaturom od 0 do 5, po kotlinama uz mogućnost slabog mraza. Dnevna temperatura od 11 do 16 Celzijevih stupnjeva.

U četvrtak će na Jadranu biti pretežno sunčano uz mali do umjeren razvoj naoblake, kada je samo ponegdje moguć vrlo slab prolazan pljusak. Jutro će biti hladno, minimalne temperature u zaobalju kretat će se od 0 do 5°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 13 do 18°C.

Tijekom vikenda vrijeme će se polako početi popravljati, osobito na Jadranu gdje će biti sunčanije uz slabu do umjerenu buru.

U unutrašnjosti će biti povremeno više oblaka, ali će rijetko gdje pasti malo kiše. Temperatura zraka posvuda će lagano rasti.

Jutarnje vrijednosti u unutrašnjosti će se kretati između 2 i 7°C, a najviše dnevne uglavnom oko 15°C.

Na Jadranu će jutarnje temperature biti od 7 do 13°C, a najviše dnevne od 17 i 22°C.

Za uskrsni tjedan stiže nam postupna stabilizacija i lagani porast temperature, kaže Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

13. travnja je u Zagrebu prosječni početak toplije polovice godine.

15. travnja je u Hrvatskoj početak sezone obrane od tuče.

Dvije izreke upozoravaju na štete kakve mogu izazvati travanjski mrazovi poput onoga koji se očekuje u četvrtak.

Vedre noći u travnju opake su voću i vinu. (Mrazovi slijede nakon hladnih i vedrih noći.)

Aprilski mraz napravi već škode kak letna toča i suša skup.

Za detaljnije informacije kliknite na ovaj link.