nestali 1993.

DNK analiza potvrdila da su pronađena tijela četiri od 19 nestalih Hrvata iz Bugojna

11.12.2020 u 14:08

Bionic
Reading

Preliminirna identifikacija, provedena analizom DNK uzoraka, potvrdila je kako su tijekom ekshumacija provedenih ranije ove godine pronađena tijela četvorice Hrvata iz Bugojna za kojima se tragalo od 1993., kazao je u petak Hini Marko Jurišić, direktor Instituta za nestale osobe BiH (INO)

"Dobili smo rezultate preliminarne identifikacije nakon analiza provedenih u laboratorijima u Den Haagu i oni s vjerojatnošću od 99,9 posto potvrđuju kako je riječ o četvorici nestalih Hrvata koji su popisani kao ratni zarobljenici u logoru Armije BiH u Bogojnu, a nakon toga su pogubljeni", kazao je Jurišić.

Podaci su proslijeđeni Tužiteljstvu BiH koje treba odrediti datum službene identifikacije uz prisustvo članova obitelji, a nakon toga će se moći službeno objaviti identitet žrtava.

Identifikacija usporedbom DNK uzoraka dobivenih iz posmrtnih ostataka te iz krvi preživjelih srodnika najpouzdanija je metoda određivanja identiteta žrtava, a INO-u u tome pomaže Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP), čije je sjedište u Nizozemskoj.

Posmrtni ostaci četvorice Hrvata ekshumirani su u srpnju ove godine na Rostovu, u središnjoj Bosni. Oni su dio skupine od 19 Hrvata iz Bugojna za kojima se traga od 1993. Njih su zarobili pripadnici Armije BiH, zatočili ih na nogometnom stadionu u tom gradu, a tamo su kao zatočenici idetificirani u popisima koje su sačinili predstavnici Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC).

Tih 19 Hrvata iz bugojanskog su zatvora odveli pripadnici postrojbe "El moujahid", koja je djelovala u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH, a činili su je dragovoljci pristigli iz islamskih zemalja.

Njihova je baza bila na Rostovu, a prema prikupljenim sjedočenjima oni su zarobljene bugojanske Hrvate tamo podvrgnuli zlostavljanjima te su ih nakon toga likvidirali.

Za posmrtnim ostacima još 15 ubijenih zarobljenika i dalje se traga.