sigurnosna situacija

Djelatnici britanskog veleposlanstva povučeni iz Libanona u jeku sukoba u Gazi

06.11.2023 u 11:36

Bionic
Reading

Dio djelatnika i članovi njihovih obitelji su privremeno povučeni iz britanskog veleposlanstva u Libanonu u jeku sve većih napetosti u regiji izazvanih eskalirajućom situacijom u Gazi

Britansko ministarstvo vanjskih poslova je navelo trenutnu "sigurnosnu situaciju" kao razlog za odluku, do koje je došlo nakon što su Izrael i libanonska militantna skupina Hezbolah razmijenili vatru uzduž granice.

Preporuka na internetskoj stranici Ureda za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj (FCDO) glasi: "FCDO ne preporučuje putovanja u Libanon zbog rizika povezanih sa sukobom između Izraela i okupiranih palestinskih područja".

"U tijeku su minobacačke i topničke paljbe i zračni napadi na jugu Libanona, na granici s Izraelom. Napetosti su visoke i događaji bi mogli eskalirati bez upozorenja, što bi moglo ograničiti ili utjecati na izlazne rute iz Libanona".

"Također postaji rizik od građanskih nemira. Došlo je do većih prosvjeda pred veleposlanstvima, uključujući ispred američkih i francuskih ambasada 17. listopada. Očekuju se daljnji prosvjedi. Britanski državljani bi trebali biti na oprezu te izbjegavati područja gdje bi se mogle održati demonstracije."

"Zbog sigurnosne situacije, neki djelatnici britanskog veleposlanstva i svi članovi obitelji osoblja su privremeno povučeni. Veleposlanstvo nastavlja s nužnim radom, uključujući (pružanje) usluga za britanske državljane."

Četiri civila su ubijena u izraelskom zračnom napadu na jugu Libanona u nedjelju navečer, uključujući troje djece, objavili su lokalni dužnosnik civilne zaštite i državni mediji.

Izraelska vojska je rekla da je napala Hezbolah zbog protuoklopne paljbe u kojoj je poginuo izraelski državljanin. Hezbolah tvrdi da je zauzvrat prema Izraelu lansirao projektile Grad s juga Libanona.