(ne)poželjan gost

Djed Mraz sad smeta još jednom ministarstvu Federacije BiH, djeca policajaca ostat će bez darova

20.12.2022 u 12:53

Bionic
Reading

Djeca zaposlenih u MUP-u Federacije BiH ove će godine ostati bez uobičajenih novogodišnjih darova, a razlog za to vjerojatno leži u činjenici da je Djed Mraz postao nepoželjan i u tom ministarstvu nakon što je prije desetak dana 'protjeran' i iz entitetskog ministarstva za izbjeglice, pišu u utorak lokalni mediji

Predsjednik skupštine sindikata djelatnika federalnog MUP-a Dragan Obradović potvrdio je kako ga je neugodno iznenadila informacija da ove godine neće biti novogodišnjih darova za djecu niti predstave s Djedom Mrazom kako je to bila uobičajena praksa proteklih godina. Umjesto toga zaposlenima će biti isplaćen novac.

Odluka je to upravnog odbora sindikalne organizacije u MUP-u o kojoj ni Obradović nije znao ništa sve dok nije donesena. Dodao je kako takvu odluku najoštrije osuđuje.

"Postavljam pitanje kome u upravnom odboru smeta Djed Mraz, novogodišnji program i dodjela paketića. Djeda Mrazu, novogodišnjim programima i podjeli paketića se raduju sva djeca na svijetu, ali ove godine po prvi put su nepoželjni članovima upravnog odbora Sindikata službenika MUP-a Federacije", izjavio je Obradović.

On je zatražio da se odluka upravnog odbora proglasi ništavnom, a djeci ipak daruju paketići i priredi novogodišnja zabava. Sličan problem imaju i u ministarstvu za izbjeglice i prognanike Federacije BiH. Tamo je sindikalna podružnica planirala dodjelu paketića i dječju novogodišnju proslavu s Djedom Mrazom no ministar Edin Ramić, kadar Stranke demokratske akcije (SDA), prošlog je tjedna odbio zahtjev da se to organizira u prostorijama ministarstva.

To je učinio s obrazloženjem kako bi organizacija ovakve proslave mogla povrijediti vjerske osjećaje nekih od zaposlenih pa je zatražio da sindikat provede anketu odnosno utvrdi jesu li svi zaposleni suglasni s gostovanjem Djeda Mraza.

"Nekada je traženo da se taj prostor koristi za mesdžid (prostor za obavljanje muslimanskih molitvi) pa također nije odobreno. Sada bismo tijekom radnog vremena organizirali proslavu i dolazak Djeda Mraza. Nemojte da se igramo upravljanjem institucijama", bilo je obrazloženje koje je za svoj postupak ponudio Ramić.

Prijepori oko obilježavanja novogodišnjih praznika u BiH traju već desetljećima otkako je još 1996. godine tadašnji neprikosnoveni bošnjački politički lider Alija Izetbegović poručio muslimanima u zemlji kako Nova godine nije njihov praznik. Islamska zajednica u BiH takav je pristup poduprla interpretacijom da se djeci kroz darivanje pokušavaju "podmetnuti" kršćanski simboli i vjera.

"Oni koji pokušavaju predstaviti, a zapravo nametnuti Djeda Mraza kao općeprihvaćen simbol darivanja djece u povodu nove kalendarske godine... zamagljuju istinu i varaju javnost, posebice muslimansku djecu nastojeći im podmetnuti kršćanski simbol kao neutralan, općeprihvaćen i poželjan obrazac ponašanja", tumačenje je stručnjaka za fetve rijaseta (poglavarstva) Islamske zajednice u BiH Enesa Ljevakovića objavljeno 2010. godine.