ČUDO MEDICINE

Dječak preživio transplantaciju pet organa!

19.12.2013 u 15:41

Bionic
Reading

Trogodišnji američki dječak, rođen s rijetkim stanjem gastroshize u kojem su mu crijeva ostala izvan trbušne šupljine, preživio je čak pet transplantacija vitalnih organa i na dobrom je putu da se potpuno oporavi

Majka maloga Adonisa Ortiza kaže da su liječnici dječaku davali šanse pola-pola da će ostati živ. No nakon što je preživio presađivanje želuca, jetre, gušterače te tankog i debelog crijeva prognoze su puno bolje – oko 85%, objasnila je u utorak na konferenciji za novinare majka Araselis.

Zahvalila je liječničkom timu iz University of Miami Jackson Memorial Medical Centera na Floridi, ali i obiteljima koje su donirale organe svoje umrle djece za Adonisa.

'Nadam se da ću upoznati ove ljude, dijelovi njihove djece sada su dijelovi moga djeteta, i stoga mislim da njihova djeca nisu u potpunosti umrla. Dio njih živi u poklonu koji je dobio moj sin', rekla je Araselis.

Adonisova je majka saznala da joj dijete ima gastroshizu u četvrtom mjesecu trudnoće. Unatoč dijagnozi odlučila ga je roditi. Adonis je na svijet došao 7. prosinca 2010. godine u Tampi i odmah je operiran. Pet dana kasnije liječnici su otkrili da mu crijeva uopće nisu razvijena – bila su duga tek 28 cm umjesto 250. Uslijedile su još dvije operacije, no dječaku se stanje samo pogoršalo – utvrđena mu je fibroza jetre drugog stupnja.

Adonis je ipak izdržao sve operacije i sada se dobro oporavlja. Trenutno se hrani kroz cjevčice, a u bolnici bi, pod budnim okom liječnika, trebao ostati do veljače.

Kirurg dr. Rodrigo Vianna kaže da je dječak vrlo izdržljiv te da ima dobre šanse da vodi potpuno normalan život.