NAPOKON ŠKOLSKI PRIRUČNIK

Djeca će učiti i o do sada nepoznatim herojima Domovinskog rata

29.04.2015 u 11:43

Bionic
Reading

Domovinski rat u hrvatskim će školama napokon biti unificirano predstavljen u nastavi i to zahvaljujući čitanci-priručniku za učitelje povijesti u osnovnim školama i nastavnike povijesti u srednjim školama pod nazivom 'Domovinski rat'

Autori su Nikica Barić, Darko Dovranić, Tamara Janković, Ante Nazor, Domagoja Novosel i Emil Petroci.

Marijana Marinović
, recenzentica udžbenika, ocijenila je kako je Domovinski rat jedna od najosjetljivijih tema nastave povijesti pa će ovaj priručnik pomoći učenicima da bolje upoznaju povijest kao disciplinu, podložnu različitim interpretacijama. Priručnik će ih potaknuti na razumijevanje tumačenja Domovinskog rata, javlja hrt.hr.

Nazor je pak istaknuo kako je ovaj priručnik pisan za hrvatske nastavnike koji predaju predmet povijesti u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. 'Nastojali smo pokazati uzorke rata i kontinuitet velikosrpske politike', rekao je Nazor dodavši kako je cilj velikosrpske agresije na Hrvatsku i BiH bio taj da svi Srbi žive u jednoj državi i osvajanje hrvatskoga teritorija, kazavši da su to pokazali i u ovom priručniku.


Po riječima Nikice Barića, priručnik je čitanka za nastavnike povijesti koja može potaknuti daljnja istraživanja hrvatske povijesti. Ovim smo udžbenikom pokazali našoj djeci, istaknuo je Dovranić, da se brinemo za njihovu budućnost.

Čitanka-priručnik za učitelje povijesti u osnovnim školama i nastavnike povijesti u srednjim školama 'Domovinski rat' donosi podatke o političkom vodstvu i vojnim zapovjednicima zaraćenih strana u Domovinskom ratu, statističke podatke, odnosno žrtve i materijalna razaranja, povijesne zemljovide, pregled političke povijesti Domovinskog rata, pregled vojne povijesti Domovinskog rata, skrb i brigu za civile u Domovinskom ratu, prilog Domovinski rat u tekstu i slici s povijesnim izvorima i pitanjima te prilog o radionicama o Domovinskom ratu. Na kraju je objavljena literatura i popis fotografija.

Djeca će moći učiti i o herojima Domovinskog rata, od koji su neki do sada bili više poznati, poput Andrije Matijaša Pauka, Predraga Matanovića, Damira Tomljanovića Gavrana, Siniše Glavaševića, Rudolfa Perešina, Blage Zadre i Marka Babića, ali i onima manje poznatim herojima, poput Andrije Marića, Andrije Andabaka, Luke Andrijanića i Mile Blaževića Čađe. Među herojima je i Kata Šoljić, majka koja je u Domovinskom ratu izgubila četiri sina. Spomenute su i žene koje su sudjelovale u Domovinskom ratu, ali i strani dragovoljci, poput mladog Francuza Jean-Michela Nicoliera, pogubljenog u Vukovaru.