MILANKA OPAČIĆ OSUĐUJE

Disciplinski postupak protiv poreznika koji se brinuo o pobačaju

18.09.2014 u 12:10

Bionic
Reading

Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade, osudila je rješenje Porezne uprave koja je odbila priznati odbitak od poreza jednoj građanki zbog uplaćene donacije Centru za ženske studije, i to zato što se Centar 'zalaže za pravo na pobačaj', najavivši da će protiv službenika koji je napisao takvo obrazloženje biti pokrenut disciplinski postupak

'Prije nekoliko dana upoznata sam s poreznim rješenjem koje je potpuno sramotno prvenstveno za onoga tko ga je napisao. Koliko znam, ministar je zatražio pisanu ispriku udruzi i osobi kojoj je napisano, a pokrenut je i disciplinski postupak.

Nedopustivo je da se privatni, politički stav miješa s profesionalnim obavljanjem posla u Poreznoj upravi. To je nedopustivo i osoba koja je to napisala, mora biti sankcionirana', kazala je Opačić.

Poreznik se, podsjetimo, pri tumačenju pozvao na Ustav RH u kojem je, kako je naveo, 'propisano da svako ljudsko biće ima pravo na život'.

U priopćenju Porezne uprave ističe se pak kako je u toku ispitivanje zakonitosti postupanja spornog poreznika prema Centru za ženske studije.

'U obavljanju službene dužnosti, službenici Porezne uprave dužni su postupati sukladno odredbama Ustava Republike Hrvatske te u skladu s načelom zakonitosti i zaštite javnog interesa uz zabranu zloupotrebe ovlasti. Državni službenik pa tako i službenik Porezne uprave dužan je u okviru svojih nadležnosti osigurati ostvarivanje prava, poštovanje integriteta i dostojanstva građana i drugih osoba bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Iznošenje osobnih stavova i uvjerenja u službenim postupanjima predstavlja povredu službene dužnosti.

U konkretnom slučaju pokrenut je službeni postupak provjere zakonitosti postupanja službenika Porezne uprave koji je bio zadužen za obradu navedene godišnje prijave poreza na dohodak. Iz dostupnih podataka proizlazi da je službenik Porezne uprave u obnašanju službene dužnosti postupao po osobnim stavovima i uvjerenjima, stoga će se u postupku nadzora utvrditi svi bitni elementi utvrđivanja povrede službene dužnosti', stoji u priopćenju.

Ministarstvo financija i Porezna uprava ističu da iznijeti stavovi u obrazloženju poreznog rješenja ne predstavljaju zakonske odredbe ni stajališta Porezne uprave te će se, uz postupak utvrđivanja povrede službene dužnosti, provesti i postupak provjere zakonitosti donesenog poreznog rješenja te ispunjenja uvjeta za poreznu olakšicu.