DVA DANA ZATVORSKOG ODMORA

Direktor Parkova Ptiček zadržan u pritvoru

24.12.2010 u 00:28

Bionic
Reading

Umjesto u krugu obitelji, Badnjak i Božić Miljenko Ptiček, direktor varaždinskih Parkova i osoba bliska varaždinskom gradonačelniku te saborskom zastupniku Ivanu Čehoku, provest će u pritvoru varaždinskog Okružnog zatvora

Nakon što je veći dio četvrtka proveo u prostorijama policije, koja ga je privela u jutarnjim satima u sklopu nastavka kriminalističkog istraživanja u najpoznatijem varaždinskom poduzeću za komunalne i hortikulturne poslove, Ptiček je kao uhićenik priveden oko 20 sati pred istražnog suca varaždinskog Županijskog suda zbog osnovane sumnje da je počinio više zlouporaba položaja i ovlasti te poticao na krivotvorenje službenih isprava.

Ptičeka istražuje i USKOK

Usporedno s kriminalističkim istraživanjima u Parkovima koje provodi varaždinska policija i Županijsko državno odvjetništvo, protiv Ptičeka istragu istodobno vodi i Ured za sprječavanje korupcije i organiziranog kriminala DORH-a. U sklopu toga provjerava se zamjena zemljišta između Grada Varaždina i Parkova koja je omogućila da to poduzeće od prodaje dobivene nekretnine Mercatoru uprihoduje gotovo 18 milijuna kuna.

Tako ga se, uz ostalo, tereti da je izvlačio novac uz pomoć vlasnika jednog poduzeća koje je dugogodišnji poslovni partner Parkova, poduzeća čiji je većinski vlasnik Grad Varaždin. Naime, osnovano se sumnja da je vlasniku privatne tvrtke izdavao fiktivne račune za poslove koje uopće nije obavljao, a zatim bi vlasnik deset posto dobivenog novca zadržavao za sebe, a ostalo bi davao na ruke Ptičeku. Na taj je način, kako se zasada sumnja, izvučeno oko 460 tisuća kuna.

Nadalje, osnovano se sumnja da su po njegovom nalogu zaposlenici Parkova izdavali u trgovinama robu poznatijim Varaždincima, ali pri tome izdanu robu nisu naplaćivali, već su iznosi fakturirani Gradu Varaždinu kao troškovi usluge redovnog održavanja javnog zelenila. Za poznatije Varaždince djelatnici Parkova, kako se osnovano sumnja, obavljali su i razne usluge uređenja okoliša kuća i vikendica, a da to nisu plaćali.

Zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, kao i ponavljanja djela za koja ga se tereti, istražni sudac odredio je protiv Ptičeka 48-satno zadržavanje. Hoće li u pritvoru ostati i dulje, ovisi o tome hoće li to zatražiti Državno odvjetništvo u istražnom zahtjevu, odnosno hoće li se tome i udovoljiti.